Rzut ortogonalny wielomianu na podprzestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sandra7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 sie 2018, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Politechnika Gdańska
Podziękował: 10 razy

Rzut ortogonalny wielomianu na podprzestrzeń

Post autor: sandra7 »

Poratuje ktoś wskazówkami?

W przestrzeni \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) iloczyn skalarny określono wzorem \(\displaystyle{ (at^2+bt+c) \circ(dt^2+et+f):=ad+be+cf}\). Wyznacz rzut ortogonalny wielomianu \(\displaystyle{ u(t)=(t-1)^2}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ V=\left\{ f \in\pi _{2}:f-parzysta \right\}}\)-- 27 sty 2019, o 20:49 --Jakiekolwiek pomysły, co z tym zadaniem?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2019, o 21:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ