Rozwiązać równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kylercopeland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy

Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: kylercopeland »

Rozwiązać równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ AX=BX}\)

dla:

\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix}
1 & 2 & 0 \\
0 & 3 & -1
\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix}
-1 & 2 & -1 \\
1 & 1 & 0
\end{bmatrix}}\)


Czyli:

\(\displaystyle{ (A-B)X=0}\)

\(\displaystyle{ A-B=0 \vee X=0}\)

\(\displaystyle{ A=B \vee X=0}\)

\(\displaystyle{ A}\) oczywiście nie jest równe \(\displaystyle{ B}\) więc zostaje wyznaczenie \(\displaystyle{ X}\) i tu pojawia się problem - będzie to macierz zerowa, ale o jakim rozmiarze?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

kylercopeland pisze: \(\displaystyle{ (A-B)X=0}\)

\(\displaystyle{ A-B=0 \vee X=0}\)

W świecie macierzy równanie \(\displaystyle{ CX=0}\) może mieć niezerowe rozwiązania
kylercopeland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy

Re: Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: kylercopeland »

Jaki sposób rozwiązania zatem Pan proponuje?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Napisz \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}}\) i rozwiąż.
kylercopeland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy

Re: Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: kylercopeland »

Skąd wiadomo że X będzie miał rozmiar \(\displaystyle{ 3 \times 1}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Jak zrobisz dla 3x1,to będziesz wiedział jak zrobić dla innych rozmiarów
ODPOWIEDZ