Dzień dobry, mam problem z następującymi zadaniami:
1. Czy \(\displaystyle{ \left\{ -1, x+1, (x-1) ^{2}, (x+2) ^{3} \right\}}\) są bazą w \(\displaystyle{ \RR _{3}[x]}\)
2. Zbadaj liniową niezalezność \(\displaystyle{ \left\{ 3x^2+2x-1; -x^2+3x+2; 4x^2+10x+2\right\}}\)
normalnie wiem jak to liczyć, ale nie mam pojęcia co robić z tymi "\(\displaystyle{ x}\)"..
z góry dziękuję za pomoc
Baza przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 7 lis 2018, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Baza przestrzeni
Ostatnio zmieniony 27 sty 2019, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 sie 2018, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Politechnika Gdańska
- Podziękował: 10 razy
Baza przestrzeni
Zadanie1.
Wektory tworzą bazę, kiedy są liniowo niezależne i każdy inny wektor tej samej przestrzeni można przedstawić jako liniową kombinację tych wektorów. Zatem stwórz macierz zawierającą współczynniki przy zmiennych:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&-1\\0&0&1&1\\0&1&-2&1\\1&6&12&8\end{array}\right]}\), a następnie sprawdź liniową niezależność.
Zadanie 2.
Warunkiem liniowej niezależności jest, aby: \(\displaystyle{ a \cdot v _{1}+b \cdot v _{2} +c \cdot v _{3}=0}\). Teraz podstawiamy: \(\displaystyle{ a \cdot (3x^2+2x-1)+b \cdot (-x^2+3x+2)+c \cdot (4x^2+10x+2)=0}\). Następnie grupujemy: \(\displaystyle{ x^2(3a-b+4c)+x(2a+3b+10c)+(-a+2b+2c)=0}\). Jeśli wektory są liniowo niezależne, to: \(\displaystyle{ a=b=c=0}\). Jeśli otrzymasz, że któryś z nich zależy od innego, to warunek liniowej niezależności nie jest spełniony, czyli wektory nie są liniowo niezależne.
Wektory tworzą bazę, kiedy są liniowo niezależne i każdy inny wektor tej samej przestrzeni można przedstawić jako liniową kombinację tych wektorów. Zatem stwórz macierz zawierającą współczynniki przy zmiennych:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&-1\\0&0&1&1\\0&1&-2&1\\1&6&12&8\end{array}\right]}\), a następnie sprawdź liniową niezależność.
Zadanie 2.
Warunkiem liniowej niezależności jest, aby: \(\displaystyle{ a \cdot v _{1}+b \cdot v _{2} +c \cdot v _{3}=0}\). Teraz podstawiamy: \(\displaystyle{ a \cdot (3x^2+2x-1)+b \cdot (-x^2+3x+2)+c \cdot (4x^2+10x+2)=0}\). Następnie grupujemy: \(\displaystyle{ x^2(3a-b+4c)+x(2a+3b+10c)+(-a+2b+2c)=0}\). Jeśli wektory są liniowo niezależne, to: \(\displaystyle{ a=b=c=0}\). Jeśli otrzymasz, że któryś z nich zależy od innego, to warunek liniowej niezależności nie jest spełniony, czyli wektory nie są liniowo niezależne.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2019, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.