Macierz nieredukowalna.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Macierz nieredukowalna.

Post autor: pawlo392 »

Weźmy sobie macierz \(\displaystyle{ A \in M_{3 \times 3}(\mathbb{R})}\), która jest nieredukowalna i nieujemna oraz posiada wartości własne \(\displaystyle{ \lambda_1 , \lambda_2 , \lambda_3}\). Czy mogą zajść takie przypadki :
1. \(\displaystyle{ \lambda_1 = \lambda_2 = \lambda_3= \varrho (A)}\)
2. \(\displaystyle{ \lambda_1 =i \ \lambda_2 =-1 \ \lambda_3=3}\)
3. \(\displaystyle{ \lambda_1=2 , \lambda_2=-2 , \lambda_3=1}\)
4. \(\displaystyle{ \lambda_1=2 , \lambda_2=1 , \lambda_3=-1}\)

-- 22 sty 2019, o 22:37 --

Trójka według nie nie może zajść. Choć nie jestem pewny. Nie wiem tego co tutaj jest potrzebne.
Jedynka może być prawdziwa wprost z twierdzenia Frobeniusa.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ