Moc zbioru funkcji
Moc zbioru funkcji
\(\displaystyle{ |\{f: \ZZ_{3}^{5} \rightarrow \ZZ_{3}^{5} : f - \mbox{liniowa}, \dim(\ker(f))=1\}|}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Moc zbioru funkcji
To nie jest wyznacznik, tylko moc zbioru funkcji.parrampam pisze:Mógłbyś rozwinąć? Jak za taki wyznacznik się zabrać?
JK
Re: Moc zbioru funkcji
W takim razie moje pytanie brzmi, co nam daje informacja że wymiar jądra przekształcenia liniowego równa się 1?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Moc zbioru funkcji
Odwzorownie libiowe mozna zapisac za pomoca macierzy. Jesli jadro ma miec wymiar 1, to obraz musi miec wymiar 3. Czyli taka macierz musi dac sie przedstawić w postaci 3 niezerowych wierszy. Ile takich macierzy mozna utworzyć nad tym ciałem ?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Moc zbioru funkcji
Dlaczego \(\displaystyle{ 3}\) ?Kordyt pisze:Odwzorownie libiowe mozna zapisac za pomoca macierzy. Jesli jadro ma miec wymiar 1, to obraz musi miec wymiar 3.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Moc zbioru funkcji
Tfu, 4 miało być...Jan Kraszewski pisze:Dlaczego \(\displaystyle{ 3}\) ?Kordyt pisze:Odwzorownie libiowe mozna zapisac za pomoca macierzy. Jesli jadro ma miec wymiar 1, to obraz musi miec wymiar 3.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Moc zbioru funkcji
To iloczyn kartezjański pięciu kopii \(\displaystyle{ \ZZ_3}\), czyli
\(\displaystyle{ \ZZ_{3}^{5}=\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3.}\)
JK
\(\displaystyle{ \ZZ_{3}^{5}=\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3\times\ZZ_3.}\)
JK