Dowód na AC=CA

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Dowód na AC=CA

Post autor: aneta909811 »

Jeżeli dla macierzy \(\displaystyle{ A, C}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ AC=CA}\), to \(\displaystyle{ A}\)musi być macierzą postaci\(\displaystyle{ A=aI}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in K}\) oraz \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą jednostkową.

Proszę o szybki dowód.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowód na AC=CA

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&0\end{bmatrix}\begin{bmatrix} 0&0\\0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 0&0\\0&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix} 1&0\\0&0\end{bmatrix}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód na AC=CA

Post autor: Jan Kraszewski »

Co oznacza, że aneta909811 zaniedbała kwantyfikator...

JK
ODPOWIEDZ