Witam,
W poniedziałek mam kolokwium z matematyki i dostałem kilka przykładowych zadań do rozwiazania, jednak na lekcji rozwiązywaliśmy o wiele prostsze, a te nawet nie wiem jak ruszyć? Czy ktoś mógłby pomoc i wytłumaczyć? Skąd w ogóle mogę nauczyć się ja takie zadania rozwiązywać?
1.
a) Obliczyć wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ X}\), jeśli wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \det \left( \left( 2AB ^{T} \right) ^{-1}XC \right) =\det C^{T}}\)
gdzie macierze \(\displaystyle{ A,B,C}\) są nieosobliwymi macierzami stopnia \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ \det A = 3}\) i \(\displaystyle{ \det B = -1}\).
b) Podać przykład macierzy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ X}\) spełniających warunki podane w zadaniu.
2. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \det A = 7}\) i \(\displaystyle{ \det B = 3}\) oraz, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są macierzami stopnia \(\displaystyle{ 3}\) obliczyć:
a) \(\displaystyle{ \det \left( 2C \right) ^{T}D^{T} \left( C^{T}D^{T} \right) ^{T}}\)
b) \(\displaystyle{ \det \left( 3C \right) ^{T} \left( 2D \right) ^{-1}D^{T}}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) powstaje z \(\displaystyle{ A}\) przez zmianę pierwszych dwóch wierszy, a \(\displaystyle{ D}\) powstaje z \(\displaystyle{ B}\) przez pomnożenie 3. kolumny przez \(\displaystyle{ 4}\).
3. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \det A=5}\) i \(\displaystyle{ \det B=2}\) oraz, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są macierzami stopnia \(\displaystyle{ 3}\) obliczyć:
a) \(\displaystyle{ \det \left( 4C \right) ^{-1}D^{T} \left( CD^{-1} \right) ^{T}}\)
b) \(\displaystyle{ \det \left( 3C \right) ^{T}D^{-1}C}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) powstaje z \(\displaystyle{ A}\) przez zmianę dwóch ostatnich wierszy, a \(\displaystyle{ D}\) powstaje z \(\displaystyle{ B}\) przez pomnożenie 1. kolumny przez \(\displaystyle{ 2}\).
Równania macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 sty 2019, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równania macierzowe
Ostatnio zmieniony 17 sty 2019, o 19:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równania macierzowe
\(\displaystyle{ \det Y^T=\det Y\\
\det Y^{-1}= \frac{1}{\det Y}\\
\det kY=k^s \det Y \ \ \text{ , (s - stopień Y) } \\
\det YZ=\det Y \det Z}\)
1a)
\(\displaystyle{ \det \left( \left( 2AB ^{T} \right) ^{-1}XC \right) =\det C^{T}}\)
\(\displaystyle{ \det \left( 2AB ^{T} \right) ^{-1} \det X \det C =\det C}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \det \left( 2AB ^{T} \right) } \det X =1}\)
\(\displaystyle{ \det X= \det \left( 2AB ^{T} \right) \\
\det X= 2^3 \det A \det B ^{T}\\
\det X=8 \cdot 3 \cdot (-1)}\)
Zamiana dwóch wierszy (kolumn) zmienia znak wyznacznika.
2)
\(\displaystyle{ \det C=-\det A=-7}\)
\(\displaystyle{ \det D=4\det B=12}\)
2a)
\(\displaystyle{ \det \left( 2C \right) ^{T}D^{T} \left( C^{T}D^{T} \right) ^{T}=
\det \left( 2C \right) ^{T}\det D^{T} \det \left( C^{T}D^{T} \right) ^{T}=
\det \left( 2C \right) \det D \det \left( C^{T}D^{T} \right) =\\=
2^3 \det C \det D \det C \det D=...}\)
3)
\(\displaystyle{ \det C=-\det A=-5}\)
\(\displaystyle{ \det D=2\det B=4}\)
3a)
\(\displaystyle{ \det \left( 4C \right) ^{-1}D^{T} \left( CD^{-1} \right) ^{T}=
\det \left( 4C \right) ^{-1}\det D^{T} \det \left( CD^{-1} \right) ^{T}= \frac{1}{\det 4C}\det D\det \left( CD^{-1} \right)=\frac{1}{4^3\det C}\det D\det C\det D^{-1} = \frac{1}{4^3}= ...}\)
\det Y^{-1}= \frac{1}{\det Y}\\
\det kY=k^s \det Y \ \ \text{ , (s - stopień Y) } \\
\det YZ=\det Y \det Z}\)
1a)
\(\displaystyle{ \det \left( \left( 2AB ^{T} \right) ^{-1}XC \right) =\det C^{T}}\)
\(\displaystyle{ \det \left( 2AB ^{T} \right) ^{-1} \det X \det C =\det C}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \det \left( 2AB ^{T} \right) } \det X =1}\)
\(\displaystyle{ \det X= \det \left( 2AB ^{T} \right) \\
\det X= 2^3 \det A \det B ^{T}\\
\det X=8 \cdot 3 \cdot (-1)}\)
Zamiana dwóch wierszy (kolumn) zmienia znak wyznacznika.
2)
\(\displaystyle{ \det C=-\det A=-7}\)
\(\displaystyle{ \det D=4\det B=12}\)
2a)
\(\displaystyle{ \det \left( 2C \right) ^{T}D^{T} \left( C^{T}D^{T} \right) ^{T}=
\det \left( 2C \right) ^{T}\det D^{T} \det \left( C^{T}D^{T} \right) ^{T}=
\det \left( 2C \right) \det D \det \left( C^{T}D^{T} \right) =\\=
2^3 \det C \det D \det C \det D=...}\)
3)
\(\displaystyle{ \det C=-\det A=-5}\)
\(\displaystyle{ \det D=2\det B=4}\)
3a)
\(\displaystyle{ \det \left( 4C \right) ^{-1}D^{T} \left( CD^{-1} \right) ^{T}=
\det \left( 4C \right) ^{-1}\det D^{T} \det \left( CD^{-1} \right) ^{T}= \frac{1}{\det 4C}\det D\det \left( CD^{-1} \right)=\frac{1}{4^3\det C}\det D\det C\det D^{-1} = \frac{1}{4^3}= ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 sty 2019, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Równania macierzowe
w takim razie mam takie pytanie jeszcze co do polecenia drugiego jeśli przy pomnożenia danej kolumny przez liczbę np. tak jak jest w poleceniu \(\displaystyle{ \det D=4\det B}\) to przy pomnożeniu danego wiersza sytuacja jest analogiczna? np mnożąc 3 wiersz \(\displaystyle{ \det D}\) przez \(\displaystyle{ 6}\) będzie coś takiego \(\displaystyle{ \det D=6\det B}\)?
I jak to się ma kiedy zamieniamy kolumny miejscami zamiast wierszy??
I jak to się ma kiedy zamieniamy kolumny miejscami zamiast wierszy??
Ostatnio zmieniony 19 sty 2019, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.