Diagonalizacja macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 25 razy
Diagonalizacja macierzy
Czy każda macierz \(\displaystyle{ {A\in \CC^{n\times n}}}\) spełniająca równanie \(\displaystyle{ (A-I)^{2}(A+2I)=0}\) jest diagonalizowalna? Odpowiedź uzasadnij.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Diagonalizacja macierzy
Spróbuj może (nie wiem cyz to coś da) rozłożyć \(\displaystyle{ A}\) na macierz Jpordana tzn
\(\displaystyle{ A = P C P^{-1}}\).
Wówczas
\(\displaystyle{ (A-I)^{2}(A+2I) = P(C -I)^2 P^{-1} P(C +2I) P^{-1}}\)
Zatem musi zachodzić \(\displaystyle{ (C -I)^2 (C +2I) = 0}\).
Macierze Jordana się łatwo mnoży, więc działaj dalej sam.
\(\displaystyle{ A = P C P^{-1}}\).
Wówczas
\(\displaystyle{ (A-I)^{2}(A+2I) = P(C -I)^2 P^{-1} P(C +2I) P^{-1}}\)
Zatem musi zachodzić \(\displaystyle{ (C -I)^2 (C +2I) = 0}\).
Macierze Jordana się łatwo mnoży, więc działaj dalej sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 25 razy
Re: Diagonalizacja macierzy
Próbowałem twierdzeniem cayleya-hamiltona ale też nie gra. Z tego twojego wyjdzie \(\displaystyle{ C^{3}-3C+2I=0}\) i w sumie nadal nie wiem jak to ruszyć. C może być dwiema klatkami 1 stopnia lub 1 klatką 2 stopnia zależy od tego czy \(\displaystyle{ A}\) jest diagonalizowalna lub czegoś nie wiem
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Diagonalizacja macierzy
Właśnie o to chodzi, zebyś mi powiedział, czy równanie \(\displaystyle{ C^{3}-3C+2I=0}\) może być spełnione przez macierz Jordana, która nie jest diagonalna (hint : moim zdaniem jak najbardziej, ale nie liczyłem)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Diagonalizacja macierzy
W tej postaci jest dużo łatwiej, bo czynnik postaci \(\displaystyle{ (A-\lambda I)^k}\) zeruje klatki Jordana odpowiadające wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\) rozmiaru \(\displaystyle{ \le k}\). Widać więc, że dla \(\displaystyle{ \lambda = 1}\) można wstawić klatkę Jordana rozmiaru \(\displaystyle{ 2}\) i równanie będzie spełnione, a macierz nie będzie diagonalizowalna, np.grenda1999 pisze:Czy każda macierz \(\displaystyle{ {A\in \CC^{n\times n}}}\) spełniająca równanie \(\displaystyle{ (A-I)^{2}(A+2I)=0}\) jest diagonalizowalna?
\(\displaystyle{ A = \begin{pmatrix} -2 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 1 \\ 0 & 0 & 1 \end{pmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 25 razy