Odwzorowanie liniowe spełniające warunki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
whatsup1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Odwzorowanie liniowe spełniające warunki

Post autor: whatsup1 »

Skonstruować odwzorowanie liniowe, wiedząc że:
\(\displaystyle{ Ker f = lin\{(1,1,0), (-1,1,0)\}}\) oraz \(\displaystyle{ Im f = lin\{(2,1,1)\}}\)
Widzę tutaj tylko, że jest to odwzorowanie \(\displaystyle{ \RR ^{3} \rightarrow \RR ^{3}}\)
oraz \(\displaystyle{ f(1,1,0) = 0, f(-1,1,0) = 0}\), co dalej?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2019, o 01:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Odwzorowanie liniowe spełniające warunki

Post autor: Jan Kraszewski »

Uzupełnij układ \(\displaystyle{ \{(1,1,0), (-1,1,0)\}}\) do bazy \(\displaystyle{ \RR^3}\) i ten dodatkowy wektor przekształć na \(\displaystyle{ (2,1,1)}\).

JK
ODPOWIEDZ