Wektory przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: camillus25 »

Zbiór wektorów \(\displaystyle{ \left\{ e_{i}\right\} ^{m}_{i=1}}\) przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \RR^{n}}\) nad \(\displaystyle{ \RR}\) ma następującą własność: każde dwa wektory spośród \(\displaystyle{ \left\{ e_{i}\right\}}\) są liniowo niezależne. Czy z tego wynika, że zbiór wektorów \(\displaystyle{ \left\{ e_{i}\right\}}\) jest liniowo niezależny? Rozważyć przypadek płaszczyzny rzeczywistej \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) i trzy niespółliniowe wektory w tej przestrzeni liniowej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: Jan Kraszewski »

A jak myślisz? Wskazówka jest dość jednoznaczna.

JK
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: camillus25 »

To jeżeli rozpatrzymy 3 niewspółliniowe wektory w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \RR^2}\) to otrzymamy, że są liniowo zależne od siebie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: Jan Kraszewski »

camillus25 pisze:To jeżeli rozpatrzymy 3 niewspółliniowe wektory w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \RR^2}\) to otrzymamy, że są liniowo zależne od siebie.
No i co z tego wynika?

JK
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: camillus25 »

To że pomimo tego, że pary wektorów są liniowo niezależne, nie możemy wnioskować, że suma większej ilości wektorów jest też liniowo niezależna?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak (z tym, że nie chodzi o sumę wektorów, tylko o większy zbiór wektorów).

JK
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Re: Wektory przestrzeni liniowej

Post autor: camillus25 »

Dziękuję bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ