Witam,
staram się zapisać zadany układ w postaci układu równań i nie rozumiem trochę jak się zabrać za tego x'a. Mogłby ktoś pomoć albo wytłumaczyć o co z nim chodzi?
\(\displaystyle{ $$
y:\mathbb{R} \ni x \rightarrow \left| \begin{array}{cc}
y_{1}(x) \\ y_{2}(x)
\end{array} \right| \in \mathbb{R}^{2} , y \in C^{1}(\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}^{2})
\left| \begin{array}{cc}
Dy_{1} \\ Dy_{2}
\end{array} \right|
=
\left| \begin{array}{ccc}
1 && 2 \\ 3 && 4
\end{array} \right|
\left| \begin{array}{cc}
y_{1} \\ y_{2}
\end{array} \right|
+ x^{-2}
\left| \begin{array}{cc}
1 \\ 1
\end{array} \right|}\)
Przekształcenie równania macierzowego na układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przekształcenie równania macierzowego na układ równań
Powinny być nawiasy kwadratowe lub półokrągłe.
Jeśli symbolem \(\displaystyle{ D}\) oznaczono operator różniczkowania (pochodną), to mamy zapisany w postaci macierzowej układ równań różniczkowych niejednorodnych postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} Dy_{1} = y_{1}+2y_{2} +\frac{1}{x^2} \\ Dy_{2}= 3y_{1}+4y_{2}+ \frac{1}{x^2} \end{cases}}\)
Jeśli symbolem \(\displaystyle{ D}\) oznaczono operator różniczkowania (pochodną), to mamy zapisany w postaci macierzowej układ równań różniczkowych niejednorodnych postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} Dy_{1} = y_{1}+2y_{2} +\frac{1}{x^2} \\ Dy_{2}= 3y_{1}+4y_{2}+ \frac{1}{x^2} \end{cases}}\)