iloczyn z sumy wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

iloczyn z sumy wektorów

Post autor: xxDorianxx »

Witam,w jednym z zadań geometrycznych napotkałem następujące przekształcenie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left( \overrightarrow{a}+ \overrightarrow{b}-2 \overrightarrow{c} }\right)\circ \frac{1}{6} \left( 3 \overrightarrow{a}+ \overrightarrow{b}+2 \overrightarrow{c} \right)= \frac{1}{12}\left( 3 \overrightarrow{a}^2 + \overrightarrow{b}^2-4 \overrightarrow{c}^2+4 \overrightarrow{a}\circ \overrightarrow{b}-4 \overrightarrow{a} \circ \overrightarrow{c} \right) =\frac{1}{3} \overrightarrow{a}\circ \left( \overrightarrow{b}- \overrightarrow{c} \right)}\)
Mógłby ktoś wytłumaczyć? Nie dałem rady wyszukać niczego w internecie.Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: iloczyn z sumy wektorów

Post autor: a4karo »

Przepisałeś zadanie bez wszystkich założeń, więc ostatnia równość nie musi być prawdziwa. A pierwsza, to po prostu mnożenie wyraz po wyrazie
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: iloczyn z sumy wektorów

Post autor: xxDorianxx »

No ma Pan rację ale już chyba wszytko zrozumiałem.Dziękuję
ODPOWIEDZ