Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Karolkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 lis 2018, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: Karolkowicz »

a) przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A = (1, 0, 2)}\) i równoległa do wektora \(\displaystyle{ w = (0, 5, −3)}\)
b) przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A = (1, −5, 3)}\) i prostopadła do płaszczyzny danej równaniem
\(\displaystyle{ x - 3z + 7 = 0}\)
c) przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A = (0, 0, −2)}\) i prostopadła do wektorów \(\displaystyle{ u = (0, 1, −5)}\) i \(\displaystyle{ v = (−2, 3, 0)}\)
d) jest częścią wspólną płaszczyzn o równaniach \(\displaystyle{ x + 2z - 4 = 0}\) i \(\displaystyle{ x - y + 6 = 0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: a4karo »

Jak byś był młodszy to byś po prostu postawił do znanych wzorów.
Ale w tym wieku się już tym nie zajmuj.
Karolkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 lis 2018, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: Karolkowicz »

a4karo pisze:Jak byś był młodszy to byś po prostu postawił do znanych wzorów.
Ale w tym wieku się już tym nie zajmuj.
Muszę przyznać a4karo, że dzięki Tobie znane wzory mam w małym palcu, a zadania tego typu rozwiązuje o 2 w nocy jak mnie ktoś obudzi. Wielkie dzięki...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: a4karo »

Coż pytasz o rzeczy elementarne. Gdybyś podał swój wiek, to wiedzieliśmy czy mamy do czynienia ze zdolnym gimnazjalista, który wyprzedza swoich rówieśników, czy z leniwym studentem, któremu nie chce się poznać podstawowych definicji.

Możesz być również rodzicem, który chce pomóc gimnazjalista studentowi.

Od studentów wymagamy aby pokazali swoje próby rozwiązana. Za gotówce się płaci.
Karolkowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 lis 2018, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: Karolkowicz »

Nie oczekuje gotowca, tylko sposobu rozwiązania tego typu zadań. Typu zrób to, potem podstaw do takiego wzoru itp. Muszę nauczyć się rozwiązywać zadania na wektorach tylko po to, aby zdać przedmiot i o nim zapomnieć.
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Napisz równania parametryczne i kierunkowe prostych

Post autor: Kordyt »

Jak wyglada parametryczna postać prostej w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) ?
Zapisz ją tu.
W każdej książce i w internecie znajdziesz...
ODPOWIEDZ