a) trójkąt rozpięty na wektorach \(\displaystyle{ u = (1, −1, 1), v = (0, 3, −2)}\)
b) równoległobok o trzech kolejnych wierzchołkach w punktach \(\displaystyle{ A = (1, 0, 1), B = (3, −1, 5),
C = (−1, 5, 0)}\)
Oblicz pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 lis 2018, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oblicz pole powierzchni
a)
\(\displaystyle{ |S_{\Delta} | = \frac{1}{2}| \vec{u}\times \vec{v}|}\)
b)
Obliczamy współrzędne wektorów: \(\displaystyle{ \vec{AB}, \ \ \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ |S| = |\vec{AB}\times \vec{AC}|}\)
\(\displaystyle{ |S_{\Delta} | = \frac{1}{2}| \vec{u}\times \vec{v}|}\)
b)
Obliczamy współrzędne wektorów: \(\displaystyle{ \vec{AB}, \ \ \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ |S| = |\vec{AB}\times \vec{AC}|}\)