Jeżeli \(\displaystyle{ G \in M(n, \CC)}\) i \(\displaystyle{ det G \neq 0}\). Pokazać, że jeśli macierz \(\displaystyle{ \Lambda}\) spełnia równanie:
\(\displaystyle{ \Lambda ^{T}G \Lambda=G}\) to \(\displaystyle{ det \Lambda \neq 0}\)
Równanie macierzowe
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Re: Równanie macierzowe
Jedyny pomysł jaki mi przychodzi teraz do głowy, to jakby nasza macierz była jednostkowa to wtedy by zachodziła ta równość oraz jej wyznacznik byłby różny od zera.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Równanie macierzowe
jak się ma wyznacznik \(\displaystyle{ A \cdot B}\) do \(\displaystyle{ det(A), det(B)}\)?
Jak się ma wyznacznik \(\displaystyle{ A^{T}}\) do \(\displaystyle{ det(A)}\) ?
Jak się ma wyznacznik \(\displaystyle{ A^{T}}\) do \(\displaystyle{ det(A)}\) ?
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Równanie macierzowe
Zakładam, że masz na myśli iż \(\displaystyle{ \det(A \cdot B)= \det(A) \cdot \det(B)}\).
To wykorzystaj proszę te informacje w zadaniu.
To wykorzystaj proszę te informacje w zadaniu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2018, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.