Dowód z macierzami
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Dowód z macierzami
Jak pokazać, że:
a)\(\displaystyle{ A \in \mathcal{M}(n,\CC) \wedge A=A ^{+} \Rightarrow det(A) \in \RR}\)
b)\(\displaystyle{ A \in \mathcal{M}(n,\CC) \wedge A=-A ^{+} \Rightarrow det(A) \in?}\)
a)\(\displaystyle{ A \in \mathcal{M}(n,\CC) \wedge A=A ^{+} \Rightarrow det(A) \in \RR}\)
b)\(\displaystyle{ A \in \mathcal{M}(n,\CC) \wedge A=-A ^{+} \Rightarrow det(A) \in?}\)
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Re: Dowód z macierzami
Czy chodzi o to, że wyznacznik macierzy hermitowskiej i macierzy wyjściowej są sobie równe?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Dowód z macierzami
no są ale ogólnei jeśli masz macierz \(\displaystyle{ B}\)
to ja ksie ma \(\displaystyle{ det(B)}\) do \(\displaystyle{ det(B^{+}}\)?
to ja ksie ma \(\displaystyle{ det(B)}\) do \(\displaystyle{ det(B^{+}}\)?
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Dowód z macierzami
no ok to masz właśnie pokazać w punkcie a.
Ale ja twierdzę, że dla dowolnej macierzy B jeśli znasz \(\displaystyle{ det(B)}\) to znasz też \(\displaystyle{ det(B^{+} )}\) jeśli tego nie wiesz to albo wygoogluj albo sprawdź sobie ze dwa przykłady \(\displaystyle{ 2 \times 2}\)
Ale ja twierdzę, że dla dowolnej macierzy B jeśli znasz \(\displaystyle{ det(B)}\) to znasz też \(\displaystyle{ det(B^{+} )}\) jeśli tego nie wiesz to albo wygoogluj albo sprawdź sobie ze dwa przykłady \(\displaystyle{ 2 \times 2}\)