Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) dla których wektor u i wektor v są ortogonalne:
\(\displaystyle{ u=(\alpha, \alpha, 1) v=(\alpha, 5, 6)}\)
Wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 lis 2018, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4085
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: Wyznacz wartości parametru
Trzeba wiedzieć kiedy wektory są ortogonalne.
\(\displaystyle{ \left( \alpha , \alpha ,1\right)\circ \left( \alpha ,5,6\right)=0}\)
czyli dla \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniających
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=0}\)
łatwo zgadnąć \(\displaystyle{ \alpha =-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha =-2}\).
\(\displaystyle{ \left( \alpha , \alpha ,1\right)\circ \left( \alpha ,5,6\right)=0}\)
czyli dla \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniających
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=0}\)
łatwo zgadnąć \(\displaystyle{ \alpha =-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha =-2}\).
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Wyznacz wartości parametru
Zgadnąć łatwo ale może lepiej przekształcić :Janusz Tracz pisze:
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=0}\)
łatwo zgadnąć \(\displaystyle{ \alpha =-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha =-2}\).
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=(\alpha+2)(\alpha+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Wyznacz wartości parametru
A to nie na jedno wychodzi? Zgadnij pierwiastki \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) zgadnij rozkład \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) znaj wzory Viete'aPsiaczek pisze:Zgadnąć łatwo ale może lepiej przekształcić :Janusz Tracz pisze:
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=0}\)
łatwo zgadnąć \(\displaystyle{ \alpha =-1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha =-2}\).
\(\displaystyle{ \alpha ^2+5 \alpha +6=(\alpha+2)(\alpha+3)}\)