Witam, mam zadanie aby znaleźć wymiar i bazę przestrzeni rozwiązań tego układu równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+3y+5z+7u=2 \\ 2x-y+z+3u=4 \\ x+2y+2z+2u=-1 \\ 3x+y+3z+5u=3 \end{array}\right.}\)
Układ redukuje się do
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -5y-3z-u=6 \\ x+2y+2z+2u=-1 \end{array}\right.}\)
A rozwiązania
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=\frac{-7z-9u+1}{5} \\ y=\frac{-3z-u-6}{5} \\ z \in \RR \\ u \in \RR \end{array}\right.}\)
Intuicja podpowiada mi że te dwa wektory które mi zostały nie tworzą bazy a zatem nie ma wymiaru. Jednak jak to udowodnić i napisać formalnie.( Mam 2 niezależne wektory i 4 wymiarową przestrzeń więc nie mogą one tworzyć bazy (?))
URL i baza
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
URL i baza
No nie. Mylisz bazę i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^4}\), z której masz wektory, z bazą i wymiarem przestrzeni rozwiązań, która jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^4}\) (masz właśnie wyznaczyć iluwymiarową).adrion5 pisze:Intuicja podpowiada mi że te dwa wektory które mi zostały nie tworzą bazy a zatem nie ma wymiaru. Jednak jak to udowodnić i napisać formalnie.( Mam 2 niezależne wektory i 4 wymiarową przestrzeń więc nie mogą one tworzyć bazy (?))
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 paź 2017, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 3 razy
URL i baza
W takim razie doszedłem do czegoś takiego ,że dowolny "punkt" \(\displaystyle{ \left( x,y,z,u \right)}\) mogę zapisać jako
\(\displaystyle{ \left( \frac{-7z-9u+1}{5}, \frac{-3z-u-6}{5}, z, u \right)=
z\left( \frac{-7}{5}, \frac{-3}{5}, 1,0 \right)+u\left( \frac{-9}{5}, \frac{-1}{5}, 0, 1\right)+\left( \frac{1}{5} , \frac{-6}{5} , 0,0 \right)}\)
Gdyby nie było wyrazów wolnych wymiar bazy był by 2 ,(Wektory były by LNZ ) i zadanie było by praktycznie skończone a co tutaj? (Podprzestrzeń liniowa przestrzeni n wymiarowej opisana układem k liniowo niezależnych równań ma wymiar n-k co wynika z tw. Kroneckera-Capellego) A jak to zinterpretować ?
\(\displaystyle{ \left( \frac{-7z-9u+1}{5}, \frac{-3z-u-6}{5}, z, u \right)=
z\left( \frac{-7}{5}, \frac{-3}{5}, 1,0 \right)+u\left( \frac{-9}{5}, \frac{-1}{5}, 0, 1\right)+\left( \frac{1}{5} , \frac{-6}{5} , 0,0 \right)}\)
Gdyby nie było wyrazów wolnych wymiar bazy był by 2 ,(Wektory były by LNZ ) i zadanie było by praktycznie skończone a co tutaj? (Podprzestrzeń liniowa przestrzeni n wymiarowej opisana układem k liniowo niezależnych równań ma wymiar n-k co wynika z tw. Kroneckera-Capellego) A jak to zinterpretować ?
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 paź 2017, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 3 razy
Re: URL i baza
Odpowiedzią na to zadania jaką udzielił mi prowadzący ćwiczenia to "nie ma tutaj bazy a więc nie można mówić o wymiarze". Zatem odpowiedź udzielona przez niego jest błędna ?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
URL i baza
A skąd ja mam wiedzieć, co on miał na myśli? Przestrzeń rozwiązań nie jest przestrzenią liniową, bo układ równań nie jest jednorodny. Jest jednak przestrzenią afiniczną.
Trudno mi powiedzieć, jaka odpowiedź była oczekiwana i dlaczego.
JK
Trudno mi powiedzieć, jaka odpowiedź była oczekiwana i dlaczego.
JK