Witam mam problem z zadaniem.
Niech \(\displaystyle{ A, B}\) będą macierzami stopnia \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ \det\A = -2, \det\B = 4}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \det C}\), gdy
\(\displaystyle{ C = A \cdot \left[ \left(B \cdot A \right) ^{-1} \cdot B - 3A ^{-1} \right]}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \det C = -2\left[ \left(-8 \right) ^{-1} \cdot 4 \left(-3 \right) ^{3} \cdot -\frac{1}{2} \right] \\
\det C = -2\left[- \frac{1}{2} + \frac{27}{2} \right] \\
\det C = 1 - 27 \\
\det C = -26}\)
W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \det C = -8}\).
Czy mógłby ktoś wskazać miejsce w którym popełniam błąd, z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi
Macierz odwrotna wyznaczniki
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 gru 2018, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna wyznaczniki
Ostatnio zmieniony 10 gru 2018, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Macierz odwrotna wyznaczniki
Tego wyznacznika sie nie da policzyć mając tylko te dane. Chyba, że zamiast
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B - 3A ^{-1} \right]}\)
miało być coś w stylu
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B^{ - 3}A ^{-1} \right]}\)
albo
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B (- 3A) ^{-1} \right]}\)
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B - 3A ^{-1} \right]}\)
miało być coś w stylu
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B^{ - 3}A ^{-1} \right]}\)
albo
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B (- 3A) ^{-1} \right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 gru 2018, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 3 razy
Re: Macierz odwrotna wyznaczniki
Autor skonstruował to zadanie dokładnie w taki sposób, możliwe, że sam pomylił się przy zapisie zadania, poprzedni podpunkt wyglądał tak:
\(\displaystyle{ C = \left[ \left( \frac{1}{2} \cdot A ^{T} \right) \cdot B \right] ^{-1}}\)
Po obliczeniu \(\displaystyle{ \det C = -1}\)
Możliwe, że to błąd spróbuję jeszcze kilka razy to rozwiązać zmieniając trochę treść, może wpadnę na rozwiązanie. Jeśli nie to po prostu uznam, że błąd. Dzięki za sugestie
-- 10 gru 2018, o 22:14 --
Poniżej umieściłem treść zadania bardzo możliwe, że pomyliłem jednak znak podłogi ze znakiem nawiasu.
[ciach]
\(\displaystyle{ C = \left[ \left( \frac{1}{2} \cdot A ^{T} \right) \cdot B \right] ^{-1}}\)
Po obliczeniu \(\displaystyle{ \det C = -1}\)
Możliwe, że to błąd spróbuję jeszcze kilka razy to rozwiązać zmieniając trochę treść, może wpadnę na rozwiązanie. Jeśli nie to po prostu uznam, że błąd. Dzięki za sugestie
-- 10 gru 2018, o 22:14 --
Poniżej umieściłem treść zadania bardzo możliwe, że pomyliłem jednak znak podłogi ze znakiem nawiasu.
[ciach]
Ostatnio zmieniony 10 gru 2018, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Macierz odwrotna wyznaczniki
Ale znajć tylko wyznaczniki nic nie da sie powiedzieć o wyznaczniku różnicy macierzy, więc zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Macierz odwrotna wyznaczniki
E tam, da się.a4karo pisze:Tego wyznacznika sie nie da policzyć mając tylko te dane.
\(\displaystyle{ C = A\left[ \left(BA \right) ^{-1} B - 3A ^{-1} \right]=A\left[ A^{-1}B^{-1}B- 3A ^{-1}\right]=\\= A\left[ A^{-1}- 3A ^{-1}\right]=-2AA^{-1}=-2I.}\)
Wystarczy, że znamy stopień...
JK