Metodą macierzy odwrotnej rozwiązać układy równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
melaniamela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2018, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Metodą macierzy odwrotnej rozwiązać układy równań

Post autor: melaniamela »

Metodą macierzy odwrotnej ( x = A −1 b) rozwiązać układy równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+z=4\\2x-y+5z=11\\3x+y+z=11\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z=5\\x+3y+7z=6\\x+y=4 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z+4t=4\\2x+3y+z+2t=3\\x+y+z-t=0\\x-2z-6t=-4 \end{cases}}\)
szw1710

Re: Metodą macierzy odwrotnej rozwiązać układy równań

Post autor: szw1710 »

I czego się spodziewasz? Zapisz układ w postaci macierzowej: \(\displaystyle{ AX=B}\) i wylicz \(\displaystyle{ X=A^{-1}B.}\) I już. My nie będziemy za Ciebie rozwiązywać zadań domowych. Musisz sama pokazać, gdzie masz problem. Od pełnych rozwiązań są płatne korepetycje.
melaniamela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2018, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Metodą macierzy odwrotnej rozwiązać układy równań

Post autor: melaniamela »

Spodziewam się tego że otrzymam wskazówki jak się do zadania zabrać, czy gdziekolwiek napisałam, że chcę otrzymać pełne rozwiązanie zadania? Nie, więc nie rozumiem w czym problem. Skoro zadałam to pytanie, to raczej oznacza, że nie do końca wiem jak to zrobić, to chyba logiczne. Po co czepiać się takich głupot, trochę więcej luzu, naprawdę nikt nie każe udzielać się jeśli coś komuś nie odpowiada
szw1710

Re: Metodą macierzy odwrotnej rozwiązać układy równań

Post autor: szw1710 »

Jeśli podajesz tematy zadań bez żadnej prośby - to oczywiste domniemanie. Ale masz przecież wskazówkę. Nie zostawiłem Cię bez niej. Musisz zapisać układ macierzowo i wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy głównej. To już wcześniej napisałem.

Na forum są przyjęte pewne zwyczaje. Nie musisz pouczać mnie, co mam pisać i co mi odpowiada albo nie odpowiada. Mnie - osobę z trzecim miejscem w punktach pomógł i w liczbie postów. Ja nie jestem ot takim sobie użytkownikiem.
ODPOWIEDZ