Wzór na przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 69 razy

Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: aneta909811 »

Niech \(\displaystyle{ V=lin\left\{(1,2,0,1),(0,1,0,1),(1,0,0,-1) \right\}}\)oraz \(\displaystyle{ W=lin\left\{ (1,0,0,1),(2,1,1,-1)\right\}}\)

Znaleźć wzór na przekształcenie liniowe takie, że \(\displaystyle{ f(V)=W}\)
Jaki jest schemat postępowania w tym zadaniu?
szw1710

Re: Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: szw1710 »

Wskazówka: odwzorowanie liniowe wystarczy zadać na bazie.
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 69 razy

Re: Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: aneta909811 »

Czyli wystarczy, że wezmę 2 niezależne wektory z bazy V (bo tylko dokładnie jest niezależnych) i "przewartościowuje" na wektory z bazy W?
szw1710

Re: Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: szw1710 »

A skąd wiesz, że \(\displaystyle{ V}\) jest dwuwymiarowa?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: Psiaczek »

szw1710 pisze:A skąd wiesz, że \(\displaystyle{ V}\) jest dwuwymiarowa?
\(\displaystyle{ (1,2,0,1)-2(0,1,0,1)=(1,0,0,-1)}\)
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 69 razy

Re: Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: aneta909811 »

bo \(\displaystyle{ (1,2,0,1)}\) jest kombinacją liniową pozostałych
szw1710

Re: Wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: szw1710 »

Psiaczek, nie musisz mnie pouczać.

Dobrze - więc istotnie - wystarczy zadać na bazie. Stąd wykombinujesz jawny wzór.
ODPOWIEDZ