Macierze hermitowskie
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Macierze hermitowskie
Jak pokazać, że każdą macierz \(\displaystyle{ A \in M(n \times n,\CC)}\) można przedstawić jako sumę macierzy hermitowskiej i antyhermitowskiej?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2018, o 17:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Macierze hermitowskie
Ustalmy macierz \(\displaystyle{ A\in\mathcal{M}_{n \times n}\left( \CC\right)}\) i zapiszmy ją w takiej postaci
\(\displaystyle{ A= \frac{A-A^\dag}{2}+ \frac{A+A^\dag}{2}}\)
Co powiesz o macierzach \(\displaystyle{ \frac{A-A^\dag}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{A+A^\dag}{2}}\)? Bo to właściwie koniec gdy to zauważysz.
\(\displaystyle{ A= \frac{A-A^\dag}{2}+ \frac{A+A^\dag}{2}}\)
Co powiesz o macierzach \(\displaystyle{ \frac{A-A^\dag}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{A+A^\dag}{2}}\)? Bo to właściwie koniec gdy to zauważysz.