Mam obliczyć wyznacznik tej macierzy, wychodzi 0 w odpowiedziach ale nie bardzo wiem jak pozamieniać kolumny z wierszami, żeby wszystkie wiersze wyglądały tak jak pierwszy wiersz(bo tak trzeba to zadanie rozwiązać), podpowie ktoś?
\(\displaystyle{ A=\begin{vmatrix}1&w&(w^{2})\\w&(w^{2})&1\\(w^{2})&1&w\end{vmatrix}}\)
Wyznacznik macierzy, zamiana kolumn/wierszy miejscami
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tu
- Podziękował: 5 razy
Re: Wyznacznik macierzy, zamiana kolumn/wierszy miejscami
według polecenia \(\displaystyle{ w= \frac{-1}{2} (1+i \sqrt{3})}\)
w odpowiedziach jest 0
w odpowiedziach jest 0
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Wyznacznik macierzy, zamiana kolumn/wierszy miejscami
i uznałeś ze dobrym pomyslem jesy nie pisanie calego polecenia?
ile wynosi \(\displaystyle{ w^3}\) ?
ile wynosi \(\displaystyle{ w^3}\) ?