Rozwiązać równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Rozwiązać równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ B^{T}X=\left[\begin{array}{ccc}1&2&0\end{array}\right]^{T}}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}-1&2&-1\\1&1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B^{T}X=\left[\begin{array}{ccc}1&2&0\end{array}\right]^{T}}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}-1&2&-1\\1&1&0\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 14:33 przez kylercopeland, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Re: Rozwiązać równanie macierzowe
Celna uwaga, przepisałem macierz \(\displaystyle{ A}\) z innego zadania. Post poprawiony.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}1&-1\\1&2\\0&1 \end{matrix}\right]\left[ \begin{matrix}x_{1}\\x_{2}\end{matrix}\right] = \left[\begin{matrix}1\\2\\0 \end{matrix}\right]}\)
Rozwiąż to równanie macierzowe.
Rozwiąż to równanie macierzowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
A co to za dziwna macierz transponowana?janusz47 pisze:\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}1&-1\\1&2\\0&1 \end{matrix}\right]\left[ \begin{matrix}x_{1}\\x_{2}\end{matrix}\right] = \left[\begin{matrix}1\\2\\0 \end{matrix}\right]}\)
Rozwiąż to równanie macierzowe.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Na pewno nie tak.janusz47 pisze:Jak transponujemy macierze?
Definicja mówi, że
\(\displaystyle{ \left( b_{ij} \right)^T = \left( b_{ji} \right)}\)
zatem
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&2&-1\\1&1&0\end{bmatrix}^T=\begin{bmatrix}-1&1\\2&1\\-1&0\end{bmatrix}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Słusznie "pierwszy wiersz staje się pierwszą kolumną, drugi wiersz drugą kolumną"
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&2&-1\\1&1&0\end{bmatrix}^T=\begin{bmatrix}-1&1\\2&1\\-1&0\end{bmatrix}}\)
Układ równań opisany za pomocą równania macierzowego
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&1\\2&1\\-1&0\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_{1}\\x_{2}\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1\\2\\0 \end{bmatrix}}\)
jest układem sprzecznym.
W przypadku, gdy macierz \(\displaystyle{ B =\begin{bmatrix}1&1&0\\-1&2&-1\end{bmatrix}^T}\).
układ
\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}1&-1\\1&2\\0&-1 \end{matrix}\right]\left[\begin{matrix}x_{1}\\x_{2}\end{matrix}\right] = \left[\begin{matrix}1\\2\\0 \end{matrix}\right]}\)
jest też układem sprzecznym.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&2&-1\\1&1&0\end{bmatrix}^T=\begin{bmatrix}-1&1\\2&1\\-1&0\end{bmatrix}}\)
Układ równań opisany za pomocą równania macierzowego
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&1\\2&1\\-1&0\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_{1}\\x_{2}\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1\\2\\0 \end{bmatrix}}\)
jest układem sprzecznym.
W przypadku, gdy macierz \(\displaystyle{ B =\begin{bmatrix}1&1&0\\-1&2&-1\end{bmatrix}^T}\).
układ
\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}1&-1\\1&2\\0&-1 \end{matrix}\right]\left[\begin{matrix}x_{1}\\x_{2}\end{matrix}\right] = \left[\begin{matrix}1\\2\\0 \end{matrix}\right]}\)
jest też układem sprzecznym.