Zależności między wersorami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Zależności między wersorami

Post autor: Benny01 »

Nurtuje mnie pewna rzecz związania z wersorami a mianowicie zależności pomiędzy wersorami w różnych układach.
Wiemy, że z układu Kartezjańskiego możemy przejść na walcowy w łatwy sposób.

\(\displaystyle{ x=r \cdot \cos \phi \\
y= r\cdot \sin \phi \\
z=z}\)


Te zależności są łatwe do udowodnienia. Mam natomiast problem z wersorami.

\(\displaystyle{ a_x= \cos \phi \cdot a_r - \sin \phi \cdot a_{\phi}}\)

Gdybym zobaczył jakiś zarys tego jak to pokazać to może udałoby mi się to zrobić dla pozostałych wersorów i dla innych układów.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2018, o 12:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ