macierze w elektrotechnice

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
boostspeed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2018, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierze w elektrotechnice

Post autor: boostspeed »

Dzień dobry,
prosiłbym was o wielką pomoc. Mam pewien układ macierzy, czy jak to inaczej nazwać i nie mam bladego pojęcia jak wklepać to w kalkulator, siedzę nad tym od dosłownie wczoraj i w żaden sposób sobie z tym nie radzę.
Mam taki układ :
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
7 & -3 & -1 \\
-3 & 6{,}5 & -1{,}5 \\
-1 & -1{,}5 & 12{,}5
\end{pmatrix}
\begin{pmatrix}
I'_1 \\ I'_2 \\ I'_3
\end{pmatrix}
=
\begin{pmatrix}
10 \\ 3 \\ 3
\end{pmatrix}}\)

Najlepiej jakby mi ktoś wyjaśnił jak to wklepać w kalkulator internetowy, o ile w ogóle istnieje taka możliwość. A dlaczego w kalkulator, a nie liczyć wszystko ręcznie? Wykładowca twierdzi, że nie mamy czasu, żeby liczyć wszystko ręcznie.
Potrzebuję dokładnie wyników dla prądu 1, 2 i 3.

Dziękuje bardzo za pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2018, o 12:07 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

macierze w elektrotechnice

Post autor: janusz47 »

OCTAVE 4.2.1

Kod: Zaznacz cały

>> A =[7 -3 -1; -3 6.5 -1.5;-1 -1.5 12.5]
                                                                                                                                                              
    7.0000   -3.0000   -1.0000
   -3.0000    6.5000   -1.5000
   -1.0000   -1.5000   12.5000

>> b = [10 3 3]'
b =

   10
    3
    3

>> I = A^-1*b
I =

   2.21176
   1.62353
   0.61176

\(\displaystyle{ I_{1} = 2.21176 A, \ \ I_{2}= 1,62353 A, \ \ I_{3} = 0,61176 A.}\)
boostspeed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2018, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierze w elektrotechnice

Post autor: boostspeed »

Ja wyniki znam, ponieważ policzyłem to wszystko ręcznie, chodziło mi bardziej o instrukcję, jak to wklepać w kalkulator internetowy, bądź zwykły. Ale z tego co widzę, powinienem użyć tego programu octave, tak? Innej możliwosci (prostszej) nie ma ? Zakładam, że nauka takiego programu troszkę zajmuje.

I dziękuję bardzo za pomoc?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

macierze w elektrotechnice

Post autor: janusz47 »

OCTAVE to darmowy program zastępczy - klon MATLABA, za którego trzeba płacić. Bardzo pomocny w obliczeniach numerycznych. Nauka tego programu nie powinna sprawiać trudności.
boostspeed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2018, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierze w elektrotechnice

Post autor: boostspeed »

tylko niestety nie będą miał możliwości korzystania na ćwiczeniach z tego programu, dlatego zależy mi, żeby korzystać z kalkulatora,
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

macierze w elektrotechnice

Post autor: janusz47 »

Kalkulator internetowy zamiast na przykład Wolfram Alpha?
ODPOWIEDZ