Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiązania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Zacny_Los
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiązania

Post autor: Zacny_Los »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p \in R}\) układ ma niezerowe rozwiązania? Wyznaczyć te rozwiązania.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1-p)x+2y+z=0\\ x + (2-p)y+z=0 \\ z+2y+(1-p)z=0 \end{cases}}\)
Wiem, że najpierw trzeba wyznaczyć wartości parametru p dla których wyznacznik głównego układu nie równa się zero.
A co dalej? :/

PS: Metodą Sarrusa otrzymuję \(\displaystyle{ (1-p) ^{2} (2-p)+5p-2 \neq 0}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiąz

Post autor: a4karo »

No to zrób krok dalej: uporządkuj to, co dostałeś
Zacny_Los
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Re: Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiąz

Post autor: Zacny_Los »

Wyznacznik jest równy zero dla \(\displaystyle{ p = 0 \vee p = 4}\).
Czyli dla tych p układ nie

Kiedy układ ma niezerowe rozwiązania i dla jakich wartości parametru? To jest dla mnie trochę niezrozumiałe...

Bo jeśli będę chciał liczyć wzorami Cramera, to podstawiając gdziekolwiek kolumnę zer (zamiast np. x), otrzymam wyznacznik równy zeru.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiąz

Post autor: a4karo »

No to nie licz wzorami Cramera. Są inne metody
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dla jakich wartości parametru układ ma niezerowe rozwiąz

Post autor: Dasio11 »

Jeśli układ równań liniowych ma tyle samo równań co niewiadomych, to ma on niezerowe rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy wyznacznik główny jest równy zero.
ODPOWIEDZ