Rowiązać (ze sprawdzeniem) równanie macierzowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kaarina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2018, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Rowiązać (ze sprawdzeniem) równanie macierzowe.

Post autor: Kaarina »

W zadaniu należy rozwiązać równanie macierzowe.
a) \(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\3&1&2\\1&2&4\end{array}\right] =\left[\begin{array}{ccc}5&-5&0\\0&5&0\\10&-10&5\end{array}\right] ^{T}}\)

udało mi się wyprowadzić wzór: \(\displaystyle{ X=B ^{T} \cdot A ^{-1}}\)

\(\displaystyle{ \text{cof}\,A= \left[\begin{array}{ccc}0&-10&5\\-2&1&0\\1&7&-5\end{array}\right]}\)
obliczyłam również \(\displaystyle{ \det A=-5}\)
niestety po wykonaniu kolejnych działań, w sprawdzeniu wychodzi fałsz.. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, o 13:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10211
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2359 razy

Re: Rowiązać (ze sprawdzeniem) równanie macierzowe.

Post autor: Dasio11 »

Metoda jest dobra i dotychczasowe obliczenia też, więc musiałaś się pomylić w dalszych.
Kaarina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2018, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Rowiązać (ze sprawdzeniem) równanie macierzowe.

Post autor: Kaarina »

Udało się znaleźć błąd, dzięki
ODPOWIEDZ