Przestrzeń liniowa - przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 30 paź 2018, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Przestrzeń liniowa - przykład
Podaj przykład przestrzeni liniowej, w której istnieją układy liniowo niezależne dowolnej
skończonej długości i wskaż takie układy.
Myślę, że taką przestrzenią liniową mógłby być zbiór wektorów \(\displaystyle{ \RR^5}\) z standardowymi działaniami na wektorach. Jednak jak wskazać takie układy?
skończonej długości i wskaż takie układy.
Myślę, że taką przestrzenią liniową mógłby być zbiór wektorów \(\displaystyle{ \RR^5}\) z standardowymi działaniami na wektorach. Jednak jak wskazać takie układy?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
Przykład jest ok pod warunkiem, że ciało nad którym rozpatrujesz te przestrzeń nie jest ciałem liczb rzeczywistych
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
Myślę, że prościej będzie potraktować \(\displaystyle{ \RR}\) jako przestrzeń liniową nad \(\displaystyle{ \QQ}\) (skalary z \(\displaystyle{ \QQ}\), wektory to elementy \(\displaystyle{ \RR}\)) i pokazać, że wówczas taki oto układ jest liniowo niezależny:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}, \sqrt{3}, \ldots \sqrt{p_n}}\)
(pierwiastki kwadratowe z liczb pierwszych). Chociaż pewnie da się jakoś ładniej i sensowniej.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}, \sqrt{3}, \ldots \sqrt{p_n}}\)
(pierwiastki kwadratowe z liczb pierwszych). Chociaż pewnie da się jakoś ładniej i sensowniej.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
Można też wziąć przestrzeń wielomianów nad \(\displaystyle{ \mathbb R}\) z układem \(\displaystyle{ 1, x,..., x^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 30 paź 2018, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
dlaczego?a4karo pisze:Przykład jest ok pod warunkiem, że ciało nad którym rozpatrujesz te przestrzeń nie jest ciałem liczb rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 30 paź 2018, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
Faktycznie ma wymiar \(\displaystyle{ 5}\), bo bazą może być \(\displaystyle{ e_1, e_2, e_3, e_4, e_5}\), ale nie widzę w czym to przeszkadza...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Przestrzeń liniowa - przykład
Nawiasem mówiąc, jeśli tę implikację rozumieć dosłownie, to jej dowód jest mocno nietrywialny (tzn. że jeśli \(\displaystyle{ \RR}\) jest skończonym rozszerzeniem pewnego podciała \(\displaystyle{ K}\), to \(\displaystyle{ K = \RR}\)).a4karo pisze:Przykład jest ok pod warunkiem, że ciało nad którym rozpatrujesz te przestrzeń nie jest ciałem liczb rzeczywistych