podprzestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Leakof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 14 paź 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 41 razy

podprzestrzeń liniowa

Post autor: Leakof »

Dzień dobry,
Który z poniższych zbiorów wielomianów jest podprzestrzenią liniową
w \(\displaystyle{ R[x]}\)?
(a) \(\displaystyle{ \left\{ p : p(0) = 0\right\}}\)
(b) \(\displaystyle{ \left\{ p : p(1) = 0\right\}}\)
(c) \(\displaystyle{ \left\{ p : p(1) \cdot p( -1) = 0\right\}}\)
(d) \(\displaystyle{ \left\{ p : p(-1) + p(1) = 0\right\}}\)
proszę o sprawdzenie odpowiedzi - to nie są pełne rozwiązania, bardziej chodzi mi o to czy ostateczna odpowiedź się zgadza, czyli jeśli moim zdaniem odpowiedzią jest Nie, wnet napiszę kontrprzykład, a jeśli tak to oznacza, że z stwierdzenia o wyprowadzaniu wynika, ze jest to podprzestrzeń.

a) Nie bo pomnożenie przez skalar równy np. \(\displaystyle{ (-1)}\) sprawia, że \(\displaystyle{ \alpha \cdpt p(0) \le 0}\)
b)Tak
c)Tak
d)Tak
Ostatnio zmieniony 15 lis 2018, o 22:13 przez Leakof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: podprzestrzeń liniowa

Post autor: Janusz Tracz »

a) Ten argument o niczym nie świadczy albo czegoś nie rozumiem, \(\displaystyle{ p(0)=0}\) i mnożenie przez jakikolwiek skalar tego nie zmieni.
c) Nie wiem co to jest \(\displaystyle{ \Delta}\) więc trudno mi powiedzieć.
reszta wygląda ok.
Leakof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 14 paź 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 41 razy

Re: podprzestrzeń liniowa

Post autor: Leakof »

Coś w latexie się spsuło. To powinno być mnożenie
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: podprzestrzeń liniowa

Post autor: Janusz Tracz »

A to widzisz. W takim razie to c) nie jest podprzestrzenią bo na przykład wielomiany \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) takie że \(\displaystyle{ a(1)=0 \wedge a(-1) \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ b(1) \neq 0 \wedge b(-1)=0}\) należy do \(\displaystyle{ \left\{ p : p(1) \cdot p( -1) = 0\right\}}\) ale ich suma już nie bo

\(\displaystyle{ (a+b)(1)=b(1) \neq 0}\)

\(\displaystyle{ (a+b)(-1)=a(-1) \neq 0}\)

tak więc \(\displaystyle{ (a+b)(1) \cdot (a+b)(-1) \neq 0}\) czyli \(\displaystyle{ a+b\not\in\left\{ p : p(1) \cdot p( -1) = 0\right\}}\)
ODPOWIEDZ