Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
KiedysSieNaucze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 5 razy

Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: KiedysSieNaucze »

Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste:

No i mam o to taki przykład:


\(\displaystyle{ \frac{12}{(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)}}\)

Następnie wychodzi mi układ równań:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} A + B + C + D = 0 \\ -9A -8B -7C-6D = 0\\26A + 19B + 14C+ 11D = 0\\-24A -12B -8C -6D = 12 \end{array}}\)

Z tego układu równań wyliczam, że A = -2

Niestety nie wiem co dalej, jak poprawnie podstawić. Z góry dziękuje za pomoc !
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3752 razy

Re: Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: a4karo »

Nie baw się w układ równań

Masz
\(\displaystyle{ 12=A(x+2)(x+3)(x+4)+B(x+1)(x+3)(x+4)+C(x+1)(x+2)(x+4)+D(x+1)(x+2)(x+3)}\)

Wstaw po kolei \(\displaystyle{ x=-1, -2, -3, -4}\) i już
KiedysSieNaucze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 5 razy

Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: KiedysSieNaucze »

Cześć!

Dzięki za odpowiedź.

Mógłbyś trochę bardziej rozjaśnić, co i jak podstawić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3752 razy

Re: Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: a4karo »

Ale co tu jeszcze wyjaśniać. Wstaw i oblicz.
KiedysSieNaucze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 5 razy

Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: KiedysSieNaucze »

Czy mogę ten sposób we wszystkich przypadkach stosować, do tego typu zadań?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3752 razy

Re: Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: a4karo »

Ten sposób działa dobrze gdy pierwiastki mianownika są pojedyncze.
KiedysSieNaucze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 5 razy

Re: Podane rzeczywiste funkcje wymierne właściwe

Post autor: KiedysSieNaucze »

Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ