Problem z podprzestrzenią liniową

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Problem z podprzestrzenią liniową

Post autor: strefa61 »

Cześć,
mam sprawdzić, czy
\(\displaystyle{ U=\left\{ \left( x_n\right): \lim_{ n \to \infty } \left| x_n\right| = \infty \vee \lim_{ n \to \infty } x_n = 0 \right\}}\)
jest podprzestrzenią liniową zbioru:
\(\displaystyle{ V=\mathbb{R}^\infty}\)
Z odpowiedzi wynika, że nei jest, ale nie mogę znaleźć kontrprzykładu.
Jeśli mnożenie przez stałą ciągu rozbieżnego nic nie zmieni, bo wartość bezwzględna z niego i tak będzie dążyć do nieskończoności albo do 0. Ciąg dążący do 0 zawsze będzie dążył do zera, a ich sumy też zawsze będą dążyć do 0 albo nieskończoności.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Problem z podprzestrzenią liniową

Post autor: a4karo »

A różnica dwóch rozbieżnych?
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Re: Problem z podprzestrzenią liniową

Post autor: strefa61 »

... nie wiem czemu o tym nie pomyślałem, dzięki
ODPOWIEDZ