zbadać określoność formy kwadratowej
kryterium Sylvester'a tutaj nie działa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&6&0\\6&0&-2\\0&-2&-6\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&6&0\\6&0&-2\\0&-2&-6\end{bmatrix}-\beta\cdot I}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&6&0\\6&0&-2\\0&-2&-6\end{bmatrix} - \begin{bmatrix} \beta &0&0\\0& \beta &0\\0&0& \beta \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 3- \beta &6&0\\6&- \beta &-2\\0&-2&-6- \beta \end{bmatrix}}\)
z tego liczę wyznacznik i wychodzi
\(\displaystyle{ - \beta ^{3} - 3 \beta ^{2}+58 \beta +204 = 0}\)
jak tutaj znaleźć miejsca zerowe i ruszyć to dalej?
ani tego pogrupować ani żaden dzielnik liczby \(\displaystyle{ 204}\)
macierze i badanie określoności
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 cze 2015, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
macierze i badanie określoności
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
macierze i badanie określoności
\(\displaystyle{ d_{1}= \det [3]>0}\)
\(\displaystyle{ d_{2}= \det \begin{bmatrix}3&6\\6&0 \end{bmatrix} = -36<0}\)
\(\displaystyle{ d_{3}= \det\begin{bmatrix} 3&6&0\\6&0&-2\\0&-2&-6\end{bmatrix}= 192 >0.}\)
Macierz formy nieokreślona.
\(\displaystyle{ d_{2}= \det \begin{bmatrix}3&6\\6&0 \end{bmatrix} = -36<0}\)
\(\displaystyle{ d_{3}= \det\begin{bmatrix} 3&6&0\\6&0&-2\\0&-2&-6\end{bmatrix}= 192 >0.}\)
Macierz formy nieokreślona.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.