Wektory wlasne i obliczenie macierzy do potegi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
IchigO123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 sie 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Wektory wlasne i obliczenie macierzy do potegi

Post autor: IchigO123456 »

\(\displaystyle{ P= \left[\begin{array}{cccc}-3&0&0&2\\1&-1&-2&1\\1&1&0&1\\2&0&1&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ w = \left[\begin{array}{c}-3\\-2\\2\\3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ P}\) - to jest macierz wektorow wlasnych. \(\displaystyle{ S}\) jest macierz wejsciowa, ale ja nie podaje. Wyznacz rozklad wektora w w skonstuowanej bazie wektorow wlasnych i oblicz \(\displaystyle{ S^{8} \cdot w}\)

\(\displaystyle{ 1 \cdot \left[\begin{array}{c}-3\\1\\1\\2\end{array}\right] + 1 \cdot \left[\begin{array}{c}0\\-1\\1\\0\end{array}\right] + 1 \cdot \left[\begin{array}{c}0\\-2\\0\\1\end{array}\right] + 0 \cdot \left[\begin{array}{c}2\\1\\1\\2\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}-3\\-2\\2\\3\end{array}\right]}\)

Rozklad wektora wyznaczylem a z druga czescia mam problem, niby treba korzystac z \(\displaystyle{ S \cdot w=\lambda \cdot w}\), ale nie za bardzo lapie to. Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2018, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Wektory wlasne i obliczenie macierzy do potegi

Post autor: a4karo »

Prawie wszystko już masz. Teraz \(\displaystyle{ S^2(w)=S(S(w))=S(\lambda w)=...}\) itd.
IchigO123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 sie 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Wektory wlasne i obliczenie macierzy do potegi

Post autor: IchigO123456 »

juz wykombinowalem. treba korzystac z tego rozkladu wektora w z bazy wektorow wlasnych i ok wychodzi. nawet przeliczylem to na pechote a potem tym sposobem. zgadza sie.

a tak jak ty wypisales - to zle. to ja i tak wiedzialem. czyli w treba rozpisac w jako kombinacje, i tylko potem stosowac. bo ta wlasnosc ktora napisalesz dziala tylko z wektorem wlasnym. ale dzeki.
ODPOWIEDZ