Obliczyć macierz \(\displaystyle{ X}\):
\(\displaystyle{ X=B - \text{det}A \cdot I}\)
załóżmy, że macierz \(\displaystyle{ B}\) jest rozmiaru \(\displaystyle{ 3\times3}\), macierz \(\displaystyle{ A}\) jest rozmiaru \(\displaystyle{ 4\times4}\) a jej wyznacznik to: \(\displaystyle{ \text{det}A=3}\).
pytanie:
Jaki rozmiar ma mieć macierz jednostkowa, \(\displaystyle{ 3\times3}\) czy \(\displaystyle{ 4\times4}\).
( ja bym strzelał, że taki jak rozmiar macierzy \(\displaystyle{ A}\)) ale nie jestem pewien.
Macierz jednostkowa (pytanie)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 paź 2016, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Macierz jednostkowa (pytanie)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2018, o 15:12 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Macierz jednostkowa (pytanie)
\(\displaystyle{ det(A)}\) jest skalarem (liczbą rzeczywistą) - przypomni jsobie jak się definiuje mnożenie macierzy przez skalar i jak się definiuje odejmowanie macierzy, a będziesz miał odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 paź 2016, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Macierz jednostkowa (pytanie)
chodzi tylko o to ze mnożenie macierzy moge wykonac tylko gdy liczba kolum macierzy A równa sie liczbie wierszy macierzy B tak?
- merowing3
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 9 razy
Re: Macierz jednostkowa (pytanie)
Chodzi o to, że twoja macierz \(\displaystyle{ X}\) jest różnicą macierzy \(\displaystyle{ B}\) i macierzy jednostkowej \(\displaystyle{ I}\) pomonożej przez wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\), czyli \(\displaystyle{ detA}\) (wyznacznik macierzy jest liczbą, czyli po pomnożeniu macierzy jednostkowej przez wyznacznik dostajesz nową macierz). W rezultacie odejmujesz dwie macierze od siebie (muszą mieć te same wymiary żeby operacja odejmowania była wykonalna). Różnicą tych dwóch macierzy jest twoja macierz \(\displaystyle{ X}\).