Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Przed nowym semestrem nadrabiam sobie zaległości, które mi się teraz przydzadzą i poległem na takim zadaniu:
Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego na oś OY na obrót o kąt \(\displaystyle{ \pi / 4}\) wokół początku układu współrzędnych.
Przyznam szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć, nie bardzo wiem co tu się dzieje. Macierze miałem jakiś czas temu, ale tego typu zadania na pewno nie było. Prosze o wskazówki.
Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego na oś OY na obrót o kąt \(\displaystyle{ \pi / 4}\) wokół początku układu współrzędnych.
Przyznam szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć, nie bardzo wiem co tu się dzieje. Macierze miałem jakiś czas temu, ale tego typu zadania na pewno nie było. Prosze o wskazówki.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Od napisania macierzy przekształceń wspomnianych w treści zadania, potem wystarczy je pomnożyć.BigPaws pisze:Przyznam szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć, nie bardzo wiem co tu się dzieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Nie mam nawet pojęcia jak stąd jakiekolwiek macierze wziąć
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
A wiesz, co to jest rzut ortogonalny na oś OY? Potrafiłbyś napisać wzór? Dla ułatwienia możesz posłużyć się rysunkiem.
I czy wiesz, jakie przekształcenie \(\displaystyle{ F : \RR^2 \to \RR^2}\) reprezentuje macierz \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} a & b \\ c & d \end{pmatrix}}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) są liczbami rzeczywistymi?
I czy wiesz, jakie przekształcenie \(\displaystyle{ F : \RR^2 \to \RR^2}\) reprezentuje macierz \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} a & b \\ c & d \end{pmatrix}}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) są liczbami rzeczywistymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Jedyne co mi przychodzi do głowy to byłoby jak rzucanie punktu na prostą, oś OY taką jest.
Moim problemem z tym zadaniem jest, że mam wrażenie, że brakuje mi danych. Nie wiem co mam zrzutować, pojawiają się jakieś kąty, macierze.
Moim problemem z tym zadaniem jest, że mam wrażenie, że brakuje mi danych. Nie wiem co mam zrzutować, pojawiają się jakieś kąty, macierze.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Nie mieliście podane na wykładzie, czym jest rzut ortogonalny na prostą?
W zadaniu opisane są dwa przekształcenia \(\displaystyle{ \RR^2 \to \RR^2}\). Ale opisane są nie wzorem, tylko słowami. To są Twoje dane.
Szukana jest macierz przekształcenia będącego złożeniem dwóch powyższych przekształceń. To znaczy - nie masz przekształcać żadnego konkretnego punktu, tylko podać przepis (w formie macierzy), jak takie przekształcenie wykonać na dowolnym punkcie.
Jeśli masz problem ze znalezieniem wzoru dla rzutu ortogonalnego na oś OY, to (dowiedziawszy się, czym on jest) spróbuj znaleźć rzuty kilku konkretnych punktów, np.: \(\displaystyle{ (3, 5), (6, 2), (-4, 3), (9, -\pi)}\), a następnie uogólnij, żeby znaleźć rzut dowolnego punktu \(\displaystyle{ (x, y)}\).
W zadaniu opisane są dwa przekształcenia \(\displaystyle{ \RR^2 \to \RR^2}\). Ale opisane są nie wzorem, tylko słowami. To są Twoje dane.
Szukana jest macierz przekształcenia będącego złożeniem dwóch powyższych przekształceń. To znaczy - nie masz przekształcać żadnego konkretnego punktu, tylko podać przepis (w formie macierzy), jak takie przekształcenie wykonać na dowolnym punkcie.
Jeśli masz problem ze znalezieniem wzoru dla rzutu ortogonalnego na oś OY, to (dowiedziawszy się, czym on jest) spróbuj znaleźć rzuty kilku konkretnych punktów, np.: \(\displaystyle{ (3, 5), (6, 2), (-4, 3), (9, -\pi)}\), a następnie uogólnij, żeby znaleźć rzut dowolnego punktu \(\displaystyle{ (x, y)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Poległem, zostawiłem sobie ten typ zadania na koniec, rozgryzłem wszystkie inne tego nie potrafię, za dużo abstrakcji dla mnie.
Umiem zrobić rzut wektora na kierunek, zakładam, że na punkt też jest wzór, akurat mi nie był potrzebny.
Ale dochodzą mi tu jeszcze te macierze, jakiś kąt i może już zmęczenie nie pozwala mi wspiąć się na wyżyny intelektu.
Jestem zmuszony błagać o rozpisanie
Umiem zrobić rzut wektora na kierunek, zakładam, że na punkt też jest wzór, akurat mi nie był potrzebny.
Ale dochodzą mi tu jeszcze te macierze, jakiś kąt i może już zmęczenie nie pozwala mi wspiąć się na wyżyny intelektu.
Jestem zmuszony błagać o rozpisanie
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Po kolei. Niech \(\displaystyle{ A: \mathbb R^2 \rightarrow \mathbb R^2}\) oznacza rzut ortogonalny na oś y. Oczywiście \(\displaystyle{ A}\) jest odwzorowaniem liniowym, patrzymy na obrazy wektorów bazowych. Czy jesteś w stanie wyznaczyć \(\displaystyle{ A(1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ A(0,1)}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Opisz macierzowo nałożenie rzutu ortogonalnego
Chyba nie zrozumiałeś pytania: karolex123 pytał się o obrazy dwóch wektorów w rzucie prostokątnym na oś \(\displaystyle{ y}\), czyli o dwa wektory, z których można zbudować szukaną macierz rzutu.
Ty zaś podałeś tylko jeden wektor, który w dodatku nie ma nic wspólnego z tymi, o które byłeś pytany. Czy Ty w ogóle wiesz, czym jest rzut prostokątny na oś \(\displaystyle{ y}\) ? Umiesz go narysować?
JK
Ty zaś podałeś tylko jeden wektor, który w dodatku nie ma nic wspólnego z tymi, o które byłeś pytany. Czy Ty w ogóle wiesz, czym jest rzut prostokątny na oś \(\displaystyle{ y}\) ? Umiesz go narysować?
JK