Wyznaczyć Najlepsze rozwiązanie sprzecznego układu równań \(\displaystyle{ xA = b}\), gdzie
\(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{ccc} 1 & 2 & 1\\ 0 & -1 & 1\\1 & 1 & 2 \end{array} \right] \qquad}\)
\(\displaystyle{ b= \left[ \begin{array}{ccc} -2 & 2 & 12\end{array} \right] \qquad}\)
Przekształcam równanie z niewiadomą na postać \(\displaystyle{ xAA^{t}=bA^{t}}\) i po jego wykonaniu otrzymuje układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 6x-y+5z=14\\-x+2y+z=10\\5x+y+6z=24 \end{array}}\)
Jakie będzie najlepsze rozwiązanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Najlepsze rozwiązanie sprzecznego układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 wrz 2018, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 wrz 2018, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Re: Najlepsze rozwiązanie sprzecznego układu równań
Dla potomnych,
do zadania trzeba podejść inaczej, równanie przekształcamy do postaci \(\displaystyle{ xA^{t}A=A^{t}b}\) obliczamy macierz \(\displaystyle{ A^{t}A}\) oraz \(\displaystyle{ A^{t}b}\) i tworzymy z nich macierz w postaci
\(\displaystyle{ [A^{t}A|A^{t}b] = \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
2 & 3& 3& \\
3& 6& 3& \\
3& 3& 4&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
10 \\ 6 \\ 24
\end{matrix}
\end{bmatrix} \rightarrow
\begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
1 & 0& 0& \\
0& 1& 0& \\
0& 0& 1&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
14 \\ -6 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix}}\)
Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 14 \\ -6 \\ 0 \end{bmatrix}}\)
do zadania trzeba podejść inaczej, równanie przekształcamy do postaci \(\displaystyle{ xA^{t}A=A^{t}b}\) obliczamy macierz \(\displaystyle{ A^{t}A}\) oraz \(\displaystyle{ A^{t}b}\) i tworzymy z nich macierz w postaci
\(\displaystyle{ [A^{t}A|A^{t}b] = \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
2 & 3& 3& \\
3& 6& 3& \\
3& 3& 4&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
10 \\ 6 \\ 24
\end{matrix}
\end{bmatrix} \rightarrow
\begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
1 & 0& 0& \\
0& 1& 0& \\
0& 0& 1&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
14 \\ -6 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix}}\)
Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 14 \\ -6 \\ 0 \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Najlepsze rozwiązanie sprzecznego układu równań
Absolutnie nie wiem, co masz na myśli, bo nie chciałeś wyjaśnić. Jednakże - nietrudno podstawić do układu i zauważyć, że Twoje "rozwiązanie" nie jest rozwiązaniem.NiealgebraicznySwir pisze:Dla potomnych,
do zadania trzeba podejść inaczej, równanie przekształcamy do postaci \(\displaystyle{ xA^{t}A=A^{t}b}\) obliczamy macierz \(\displaystyle{ A^{t}A}\) oraz \(\displaystyle{ A^{t}b}\) i tworzymy z nich macierz w postaci
\(\displaystyle{ [A^{t}A|A^{t}b] = \begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
2 & 3& 3& \\
3& 6& 3& \\
3& 3& 4&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
10 \\ 6 \\ 24
\end{matrix}
\end{bmatrix} \rightarrow
\begin{bmatrix}
\left.\begin{matrix}
1 & 0& 0& \\
0& 1& 0& \\
0& 0& 1&
\end{matrix}
\right| \begin{matrix}
14 \\ -6 \\ 0
\end{matrix}
\end{bmatrix}}\)
Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 14 \\ -6 \\ 0 \end{bmatrix}}\)