Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Post autor: fluffiq »

Znalazłem takie zdanie z taka macierzą:

\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{cccc}a&0&b&0\\0&c&0&d\\0&0&e&0\\0&0&0&f\end{array}\right]}\)

Mam obliczyć wyznacznik najefektowniejszą metodą.

Ktoś się wypowie na ten temat, albo zakwestionuje bądź uzna że zrobiłem to dobrze?

Na macierzy B wykonuję taką operacje:

\(\displaystyle{ 3k - \frac{b}{a}}\)

\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{cccc}a&0&0&0\\0&c&0&d\\0&0&e&0\\0&0&0&f\end{array}\right]}\)

Dokonuję tez taką operacje:
\(\displaystyle{ 4k - 2 \frac{d}{c}}\)

i doprowadzenie do diagonalnej macierzy

\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{cccc}a&0&0&0\\0&c&0&0\\0&0&e&0\\0&0&0&f\end{array}\right]}\)

i jest to najszybszy sposób gdyż \(\displaystyle{ det(B)}\) jest równy iloczynowi elementów na diagonali czyli \(\displaystyle{ det(B) = a \cdot c \cdot e \cdot f}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Post autor: kerajs »

Zbędne są Twoje przekształcenia gdyż zera pod diagonalą główną od razu wskazują, że wyznacznikiem jest iloczyn elementów tej diagonali.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Re: Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Post autor: fluffiq »

kerajs pisze:Zbędne są Twoje przekształcenia gdyż zera pod diagonalą główną od razu wskazują, że wyznacznikiem jest iloczyn elementów tej diagonali.
Ale jeżeli ktoś by się uparł że potrzebuje w sposób jednoznaczny określić wyznacznik tej macierzy to czy moimi obliczeniami mogę się poprzeć i wyjdzie to dobrze ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Post autor: a4karo »

Pytasz o najefektywniejszą metodę (patrz kerajs) czy o Twoją właśnie? Obie są dobre, ale kerajsowa jednak lepsza. Na dodatek w Twojej metodzie trzeba się domyślać o co Ci chodzi (odejmujesz liczby od kolumn???)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Najefektywniejsza metoda obliczenia wyznacznika

Post autor: Dasio11 »

Co więcej, Twój sposób działa tylko wtedy, kiedy \(\displaystyle{ a \neq 0}\) i \(\displaystyle{ c \neq 0}\).
ODPOWIEDZ