Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kp1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 lip 2018, o 11:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 2 razy

Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: kp1 »

Witam, mam problem z następującym dowodem :

Niech \(\displaystyle{ X,Y}\) będą przestrzeniami liniowymi. Uzasadnić, że dla dowolnych podprzestrzeni \(\displaystyle{ U,V}\) odpowiednio przestrzeni \(\displaystyle{ X,Y}\) spełniających zależność :
\(\displaystyle{ \dim(U) + \dim(V) = \dim(X) < \infty}\) istnieje przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ L : X \rightarrow Y}\) takie, że \(\displaystyle{ \mathrm{Ker}(L) = U}\) oraz \(\displaystyle{ \mathrm{Im}(L) = V}\).
Nie za bardzo mam pomysł jak zacząć, proszę o nakierowanie na właściwy tok rozumowania.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: Dasio11 »

Czy znasz ten fakt?

Niech \(\displaystyle{ B = \{ b_1, \ldots, b_n \}}\) będzie bazą przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ X}\), a \(\displaystyle{ y_1, \ldots y_n}\) dowolnymi elementami przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ Y}\). Wtedy istnieje dokładnie jedno odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ f : X \to Y}\), takie że \(\displaystyle{ f(b_i) = y_i}\) dla \(\displaystyle{ i = 1, \ldots, n}\).
kp1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 lip 2018, o 11:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 2 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: kp1 »

Czy to znaczy, że wystarczy uzupełnić bazę \(\displaystyle{ Ker(L)}\) do bazy \(\displaystyle{ X}\) i pokazać, że istnieje takie odwzorowanie liniowe, przekształcające wektory bazowe przestrzeni \(\displaystyle{ X}\) w wektory zerowe albo w wektory rozpinające podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: Dasio11 »

kp1 pisze:Czy to znaczy, że wystarczy uzupełnić bazę \(\displaystyle{ Ker(L)}\) do bazy \(\displaystyle{ X}\)
Początek dobry.
kp1 pisze:i pokazać, że istnieje takie odwzorowanie liniowe, przekształcające wektory bazowe przestrzeni \(\displaystyle{ X}\) w wektory zerowe albo w wektory rozpinające podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\)?
Jeśli zna się fakt, który przytoczyłem, to wystarczy się na niego powołać - ale trzeba dokładnie powiedzieć, które wektory mają przejść na co.
kp1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 lip 2018, o 11:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 2 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: kp1 »

Już chyba rozumiem, wektory które tworzyły bazę \(\displaystyle{ Ker(L)}\) staną się wektorami zerowymi, a te uzupełnione rozepną podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: Dasio11 »

Dobrze.
kp1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 lip 2018, o 11:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 2 razy

Re: Dowód twierdzenia o przekształceniu liniowym

Post autor: kp1 »

Dziękuję Dasio11 za pomoc!
ODPOWIEDZ