Czy układ wektorów jest bazą?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Emmzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lip 2018, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: Emmzon »

Witam, potrzebuję sposobu i rozwiązania tego zadania.

Sprawdź, czy układ wektorów \(\displaystyle{ v_{1} = [2,1,0,1] ; v_{2} = [0,2,1,0] ; v_{3} = [0,1,2,3] ; v_{4} = [2,3,0,2]}\) w \(\displaystyle{ \RR^{4}}\) nad \(\displaystyle{ \RR}\) jest bazą.
Ostatnio zmieniony 2 lip 2018, o 21:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: leg14 »

Ustaw te wektory w macierz (każdy wiersz to jeden wektor, kolejność dowolna) i tak otrzymaną macierz sprowadźdo postaci schodkowej. Zamelduj wynik, porozmawiamy co można z tego wyciągnąć
Emmzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lip 2018, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: Emmzon »

Eh, czego mogłem się spodziewać. Zamiast spełnić bądź nie spełnić prośby będą zgrywać nauczycieli.

Druga elektroda.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: leg14 »

Druga elektroda.
Wypraszam sobie, nie jestem hydraulikiem.

A czego oczekujesz? Chcesz to Ci podeślę linka do filmiku z nauką schodkowania macierzy.
Napisałeś
potrzebuję sposobu
i spełniłem Twoją prośbę
uakci

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: uakci »

Jednym sposobem jest obliczeniem wyznacznika macierzy, której kolumny są rozważanymi wektorami. Jeśli jest ona różna od zera, to wektory są liniowo niezależne, więc są bazą \(\displaystyle{ \mathbb R^4}\).
W naszym przypadku
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
2 & 0 & 0 & 2 \\
1 & 2 & 1 & 3 \\
0 & 1 & 2 & 0 \\
1 & 0 & 3 & 2
\end{array}\right|=18}\)
(długie obliczenia pomijam), więc podane przez ciebie wektory są bazą \(\displaystyle{ \mathbb R^4}\).

Włóż własny wysiłek, zanim zrzucisz obowiązek rozwiązania zadania na innych…
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czy układ wektorów jest bazą?

Post autor: a4karo »

Emmzon pisze:Eh, czego mogłem się spodziewać. Zamiast spełnić bądź nie spełnić prośby będą zgrywać nauczycieli.

Druga elektroda.
Korepetycje kosztują
ODPOWIEDZ