Rzut prostopadły wektora na przestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomekkura2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 lut 2018, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Rzut prostopadły wektora na przestrzeń

Post autor: tomekkura2012 »

Witam, mam problem z poniższym zagadnieniem,
niech iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \left\langle \left( x,y\right) \right,\left( a,b\right) \rangle=2ax+5by}\) na \(\displaystyle{ \RR^{2}}\).
Wyznacz rzut prostopadły wektora \(\displaystyle{ \vec{v}=\left( 2,3\right)}\) na przestrzeń \(\displaystyle{ lin\left( \left( 5,2\right),\left( 1,-1\right) \right)}\)
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rzut prostopadły wektora na przestrzeń

Post autor: a4karo »

A jak wygląda rzut wektora na przestrzeń w której on się znajduje?
ODPOWIEDZ