Ma ktoś pomysł jak policzyć rząd macierzy w zaleznosci od parametru, probowalem schodkowa ale w tej macierzy to ciezko zrobic, albo ja to żle robie :/
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -p&-p&-p&3\\1&p&p&p-4\\p&2&p&p-5\\p&p&3&p-6\end{bmatrix}}\)
Rząd w zaleznosci od parametru
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rząd w zaleznosci od parametru
\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix} -p&-p&-p&3\\1&p&p&p-4\\p&2&p&p-5\\p&p&3&p-6\end{bmatrix}=
rz\begin{bmatrix} -p&-p&-p&3\\1-p&0&0&p-1\\0&2-p&0&p-2\\0&0&3-p&p-3\end{bmatrix}=
rz\begin{bmatrix} -p&-p&-p&3-3p\\1-p&0&0&0\\0&2-p&0&0\\0&0&3-p&0\end{bmatrix}=}\)
Rząd wynosi 4 dla \(\displaystyle{ p \in \RR \setminus \left\{ 1,2,3\right\}}\)
Rząd wynosi 3 dla \(\displaystyle{ p \in \left\{ 1,2,3\right\}}\)
rz\begin{bmatrix} -p&-p&-p&3\\1-p&0&0&p-1\\0&2-p&0&p-2\\0&0&3-p&p-3\end{bmatrix}=
rz\begin{bmatrix} -p&-p&-p&3-3p\\1-p&0&0&0\\0&2-p&0&0\\0&0&3-p&0\end{bmatrix}=}\)
Rząd wynosi 4 dla \(\displaystyle{ p \in \RR \setminus \left\{ 1,2,3\right\}}\)
Rząd wynosi 3 dla \(\displaystyle{ p \in \left\{ 1,2,3\right\}}\)