Równanie macierzowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mateuszek275
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 sty 2018, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorżów

Równanie macierzowe.

Post autor: mateuszek275 »

Dzień dobry czy ktoś może mi pomóc z takim równaniem macierzowym?

\(\displaystyle{ A= \left[
\begin{array}{cc}
2 & 3\\
-1 & -2
\end{array}
\right]
\qquad
B= \left[
\begin{array}{cc}
1 & -3\\
1 & 4
\end{array}
\right]
\qquad
C= \left[
\begin{array}{cc}
2 & 1\\
-3 & -1
\end{array}
\right]}\)



\(\displaystyle{ X \cdot \left[
\begin{array}{cc}
2 & 3\\
-1 & -2
\end{array}
\right]
\qquad+2\left[
\begin{array}{cc}
1 & -3\\
1 & 4
\end{array}
\right]
\qquad
=\left[
\begin{array}{cc}
2 & 1\\
-3 & -1
\end{array}
\right]
\qquad}\)


Rozwiązywałem to w taki sposób:
\(\displaystyle{ X=C \cdot A^{-1}-2B}\)

I wynik wyszedł mi:

\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cc}
1 & 8\\
-7 & -15
\end{array}
\right]
\qquad}\)


Będę wdzięczny jeśli ktoś pokaże (jeśli wynik wyszedł źle) jak to zrobić krok po kroku

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 14 cze 2018, o 14:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Równanie macierzowe.

Post autor: marika331 »

\(\displaystyle{ X \cdot A=C-2B}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34313
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Równanie macierzowe.

Post autor: Jan Kraszewski »

mateuszek275 pisze:Rozwiązywałem to w taki sposób:
\(\displaystyle{ X=C \cdot A^{-1}-2B}\)
A powinieneś

\(\displaystyle{ X=\left( C -2B\right)\cdot A^{-1}}\).

JK
ODPOWIEDZ