Macierze odwzorowanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

Macierze odwzorowanie

Post autor: monpor7 »

kate84 pisze:Macierz \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1&1\\-1&1&0\\2&-1&-1\end{array}\right]}\) jest macierzą endomorfizmu \(\displaystyle{ f:R \left[ x\right]_2 \to R \left[ x\right]_2}\) w bazie \(\displaystyle{ B_1=(x^2+x-1,x-1,-x^2+x)}\).

Macierz \(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\2&1&-1\end{array}\right]}\) jest macierzą odwzorowania liniowego
\(\displaystyle{ g:R \left[ x\right]_2 \to R \left[ x\right]_1}\) w bazach kanonicznych, odp. \(\displaystyle{ (x^2,x,1),(x,1)}\).

Korzystając z macierzy \(\displaystyle{ A}\) znajdz \(\displaystyle{ f(x^2+2x-2)}\). Ponadto znajdz przepis oraz macierz \(\displaystyle{ M}\) odwzorowania \(\displaystyle{ g \circ f^{-1}}\) w bazach kanonicznych.
-- 8 czerwca 2018, 12:05 --Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 08:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ