Przekształcenie równania 2 stopnia do x=

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
henryy1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2011, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 1 raz

Przekształcenie równania 2 stopnia do x=

Post autor: henryy1991 »

Witam.
Piszę w Mathcadzie algorytm do obliczeń konstrukcji zespolonych i natrafiłem w literaturze na małą przeszkodę, ponieważ nie podali jasno wzoru na moje szukane \(\displaystyle{ x}\) tylko równanie z którego można jego wartość wyznaczyć.
Rozchodzi się o to, aby wszystko funkcjonowało automatycznie w Mathcadzie.
Jest ktoś w stanie pomóc jak przekształcić to równanie, tak żeby miało postać \(\displaystyle{ x=...}\) .
Wszystkie litery poza \(\displaystyle{ x}\) są zmiennymi wyliczanymi wcześniej przez algorytm Mathcada i rozchodzi się o to, aby z tego równania uzyskać postać \(\displaystyle{ x=...}\) .

\(\displaystyle{ A \cdot \left( d-x\right)= \frac{1}{2} \cdot b \cdot x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 03:33 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmienne i wzory matematyczne w tekście również koduj LaTeXem.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Przekształcenie równania 2 stopnia do x=

Post autor: SlotaWoj »

henryy1991 pisze:... nie podali jasno wzoru na moje szukane \(\displaystyle{ x}\) ...
Zamiast marudzić lepiej rozwiąż to równanie. Należy zacząć od przekształcenia go do postaci:
  • \(\displaystyle{ \frac{b}{2}x^2+Ax-Ad=0}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ A(A-2bd)\ge0}\) , równanie ma rozwiązanie rzeczywiste.
ODPOWIEDZ