Ortogonalizacja bazy
- CzarQ
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lut 2018, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 83 razy
Ortogonalizacja bazy
Mógłby ktoś krok po kroku powiedzieć jak przeprowadzić ortogonalizację bazy? Np. \(\displaystyle{ v_1=(1,1,0), v_2=(1,0,1), v_3=(0,1,1)}\).
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Ortogonalizacja bazy
To się chyba robi rekurencyjnie za pomocą
Nowa baza ortogonalna będzie miała wektory \(\displaystyle{ u_1,u_2,u_3}\) gdzie
\(\displaystyle{ u_1=v_1}\)
\(\displaystyle{ u_2=v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1}\)
\(\displaystyle{ u_3=v_3- \frac{v_3\circ v_1}{v_1\circ v_1}-\frac{v_3\circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }{\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) \circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right)}\)
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalizacja_Grama-Schmidta
Nowa baza ortogonalna będzie miała wektory \(\displaystyle{ u_1,u_2,u_3}\) gdzie
\(\displaystyle{ u_1=v_1}\)
\(\displaystyle{ u_2=v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1}\)
\(\displaystyle{ u_3=v_3- \frac{v_3\circ v_1}{v_1\circ v_1}-\frac{v_3\circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }{\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) \circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right)}\)
- CzarQ
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lut 2018, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 83 razy
Ortogonalizacja bazy
tam w \(\displaystyle{ u_3}\) nie powinien byc w pierwszym ulamku pomnozone przez cos? bo tak to od wektora udejmujemy liczbe
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Ortogonalizacja bazy
wydaje mi się że jest ok ale niewykluczone że mogłem się pomylić. Jeśli się pomyliłem to nie będzie spełniony warunek \(\displaystyle{ \left( \forall i,j \right)u_i\circ u_j=0}\). Proponuję policzyć i sprawdzić bo zostało tylko mnożenie i dodawanie teraz.
- CzarQ
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lut 2018, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 83 razy
Ortogonalizacja bazy
jak mnoze to wychodzi że \(\displaystyle{ u_3= \left( -\frac14,1,\frac34 \right) -\frac12}\) ale chyba nie da sie odejmowac wektorow i liczb?
-- 5 cze 2018, o 18:30 --
-- 5 cze 2018, o 18:30 --
ten ulamek pierwszy nie powninien byc pomnozony przez \(\displaystyle{ v_3}\)?Janusz Tracz pisze: \(\displaystyle{ u_3=v_3- \frac{v_3\circ v_1}{v_1\circ v_1}-\frac{v_3\circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }{\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) \circ \left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right) }\left( v_2- \frac{v_2\circ v_1}{v_1\circ v_1}v_1\right)}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Ortogonalizacja bazy
Ah o to Ci chodzi, nie zauważyłem że brakuje tam \(\displaystyle{ ...\cdot v_1}\). Oczywiście dzięki za czujność
- CzarQ
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lut 2018, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 83 razy
Ortogonalizacja bazy
czyli gdyby to byla baza w \(\displaystyle{ \RR^4}\) to \(\displaystyle{ u_4}\) było by równe \(\displaystyle{ v_4 - \frac{v_4\circ u_1}{u_1\circ u_1}u_1- \frac{v_4\circ u_2}{u_2\circ u_2}u_2- \frac{v_4\circ u_3}{u_3\circ u_3}u_3}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy