Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
Cześć!
Rozpatrzę zbiór funkcji: \(\displaystyle{ \left\{ f _{n}(a,b)=\sin(p(n)+q(a,b)):n \in \mathbb{N}, n \le N\right\}}\).
Jest on również liniowo niezależny dla każdego \(\displaystyle{ N}\).
Pytanie: Co musi być spełnione by wszystkie funkcje tej postaci były liniowo niezależne. Tzn. jeżeli istnieją skalary takie, że kombinacja liniowo owych funkcji z skalarami równa była równa zero to te skalary są równe zero.
Rozpatrzę zbiór funkcji: \(\displaystyle{ \left\{ f _{n}(a,b)=\sin(p(n)+q(a,b)):n \in \mathbb{N}, n \le N\right\}}\).
Jest on również liniowo niezależny dla każdego \(\displaystyle{ N}\).
Pytanie: Co musi być spełnione by wszystkie funkcje tej postaci były liniowo niezależne. Tzn. jeżeli istnieją skalary takie, że kombinacja liniowo owych funkcji z skalarami równa była równa zero to te skalary są równe zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
Wrońskian musi być różny od zera.
Patrz na przykład:
KARLIN and STUDDEN. TCHBYBYCHEVS SYSTEM WITH APPLICATIONS IN ANALYSIS and STATISTICS.
Ed. JOHN WILEY and SONS 1966.
Patrz na przykład:
KARLIN and STUDDEN. TCHBYBYCHEVS SYSTEM WITH APPLICATIONS IN ANALYSIS and STATISTICS.
Ed. JOHN WILEY and SONS 1966.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Re: Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
1. Czy istnieje Wrońskian z nieskończonej ilości funkcji? A może te pytanie sprowadza się do tego, że granica z ilości funkcji mojego typu (tego co wskazałem) wrońskianu ma być różna od zera?janusz47 pisze:Wrońskian musi być różny od zera.
Patrz na przykład:
KARLIN and STUDDEN. TCHBYBYCHEVS SYSTEM WITH APPLICATIONS IN ANALYSIS and STATISTICS.
Ed. JOHN WILEY and SONS 1966.
2. Nie mogę znaleźć darmowego PDF-u książki, którą podałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
1. Po sprawdzeniu Wrońskian się nie przydaje przy sinusach.
2. Pytanie: Jeżeli skalary są liczbami rzeczywistymi, a argumenty \(\displaystyle{ N}\) rozpatrywanych funkcji są pewnym podzbiorem liczb rzeczywistych(dokładniej to są liczby współmierne z \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} )}\) , to czy można mówić o liniowej zależności?
2. Pytanie: Jeżeli skalary są liczbami rzeczywistymi, a argumenty \(\displaystyle{ N}\) rozpatrywanych funkcji są pewnym podzbiorem liczb rzeczywistych(dokładniej to są liczby współmierne z \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} )}\) , to czy można mówić o liniowej zależności?
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Re: Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
Ponieważ funkcje sinus są liniowo niezależne, jednocześnie \(\displaystyle{ 3.}\) wiersz wyznacznika(Wrońskianu) zawiera wiersz \(\displaystyle{ 1.}\) przemnożony przez stałą. Oznacza to, że Wrońskian nie jest różny od zera.janusz47 pisze:Dlaczego Wrońskian się nie przydaje dla funkcji sinus?
Można mówić ale czy zawsze? Nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
Liniową niezależność nieskończonego układu wektorów definiuje się jako liniową niezależność każdego skończonego podzbioru. Więc skoro zakładasz liniową niezależność kawałków od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ N}\), to masz liniową niezależność całego układuMKultra pisze:Cześć!
Rozpatrzę zbiór funkcji: \(\displaystyle{ \left\{ f _{n}(a,b)=\sin(p(n)+q(a,b)):n \in \mathbb{N}, n \le N\right\}}\).
Jest on również liniowo niezależny dla każdego \(\displaystyle{ N}\).
Pytanie: Co musi być spełnione by wszystkie funkcje tej postaci były liniowo niezależne. Tzn. jeżeli istnieją skalary takie, że kombinacja liniowo owych funkcji z skalarami równa była równa zero to te skalary są równe zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
To dziwne... A tak się jeszcze raz upewnię: czy skończony zbiór funkcji \(\displaystyle{ f _{N}(x)=\sin(a _{N}+x)}\) jest liniowo niezależny?
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Re: Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
A jakie kryterium musi spełniać \(\displaystyle{ a _{N}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Liniowa zależność nieskończonego zbioru funkcji.
Podejrzewam, że to jest temat na fajną pracę. I być może ktoś to już zrobił.-- 3 cze 2018, o 13:24 --E...
Wszystkie funkcje postaci \(\displaystyle{ \sin(a_n+x)}\) leżą w przestrzeni co najwyżej dwuwymiarowej rozpiętej na funkcjach \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\). Zatem jeżeli \(\displaystyle{ N>2}\) to na pewno nie są liniowo.
Pomyśl kiedy ta przestrzeń jest jednowymiarowa.
Wszystkie funkcje postaci \(\displaystyle{ \sin(a_n+x)}\) leżą w przestrzeni co najwyżej dwuwymiarowej rozpiętej na funkcjach \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\). Zatem jeżeli \(\displaystyle{ N>2}\) to na pewno nie są liniowo.
Pomyśl kiedy ta przestrzeń jest jednowymiarowa.