Współrzędne wektora w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
froncz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2018, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dania

Współrzędne wektora w bazie

Post autor: froncz »

Wyznacz współrzędne wektora \(\displaystyle{ v}\) w pewnej bazie przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\)
a) \(\displaystyle{ V = \{[x, y, z, t ] : x - 2y + 3z + t = 3x - 5y + 4z + 4t=0\}, v = [5, 7, 2, 3 ]}\)
b) \(\displaystyle{ V = \{ [x, y, z, t, u ]: x – y + z – t + u = x – y + z – t - u = 0\}, v=[1, 4, 4, 1, 0 ]}\)

Jakieś wskazówki jak zabrać się za to zadanie?
Ostatnio zmieniony 28 maja 2018, o 13:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Współrzędne wektora w bazie

Post autor: a4karo »

Zabawne zadanie.
Współrzędne tego wektora to \(\displaystyle{ (1,0)}\) w bazie złożonej z wektora \(\displaystyle{ [5,7,2,3]}\) i dowolnego innego tworzącego z nim bazę tej przestrzeni.
froncz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2018, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dania

Re: Współrzędne wektora w bazie

Post autor: froncz »

Proszę o jakąś wskazówkę. Próbowałem na kilka sposobów i nie wychodzi...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Współrzędne wektora w bazie

Post autor: a4karo »

Wskazówkę dostałeś (a nawet rozwiązanie), żadnych prób nie pokazałeś...
ODPOWIEDZ