Izomorfizm liniowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Izomorfizm liniowy

Post autor: TorrhenMathMeth »

Niech \(\displaystyle{ \phi : V \rightarrow V}\) będzie izomorfizmem liniowym przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ \left( V, \left\langle .,.\right\rangle \right)}\). Załóżmy, że dla dowolnych wektorów \(\displaystyle{ \alpha , \beta \in V}\) zachodzi \(\displaystyle{ \left( \alpha \perp \beta \Rightarrow \phi(\alpha) \perp \phi(\beta) \right)}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \phi}\) jest złożeniem izometrii i jednokładności.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Izomorfizm liniowy

Post autor: leg14 »

Wybierz w \(\displaystyle{ V}\) jakąś bazę ortonormalną. Czy jej obrazem przy \(\displaystyle{ \phi}\) jest baza ortogonalna?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, o 16:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ja wiem, że telefon, ale...
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Re: Izomorfizm liniowy

Post autor: TorrhenMathMeth »

Hmmm być może? So what?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Izomorfizm liniowy

Post autor: leg14 »

Jak przekształcenie przerzuca bazę ortonormalną na ortonormalną, to chyba jest izometrią prawda?
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Re: Izomorfizm liniowy

Post autor: TorrhenMathMeth »

A jednokładność?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Izomorfizm liniowy

Post autor: leg14 »

Na razie proponuję żebyś pokazał, że Fi przerzuca bazę ortonormalną na ortogonalną (do izometrii potrzebujesz przerzucanie bazy ortonormalnej na ortonormalną).
Póżniej odpowiedz sobie na pytanie, jak łatwo możesz otrzymaną bazę przekształcić do ortonormalnej (hint:
Ukryta treść:    
)
ODPOWIEDZ