Dzień Dobry,
Posiadam następujące zadanie:
Zapisz funkcję w postaci formy kwadratowej (\(\displaystyle{ x^TAx}\)) oraz wyznacz jej ekstrema
Rzeczona funkcja:
\(\displaystyle{ F(x) = 5 ( x^{(1)} )^{2} + (x^{(2)})^{2} - 2x^{(1)}x^{(2)} -2x^{(1)}}\)
Jako ułatwienia zadania mam podany rzeczony wzór na formę kwadratową, warunek na zbiór wypukły i wklęsły, oraz hesjan i jego wartości własne.
Co poczyniłem dotychczas:
-Wyznaczyłem pochodne 2 rzędu i złożyłem z nich hesjan
Z czym mam problem:
-Z zapisaniem jej jako formy kwadratowej (Skąd wziąść macierz \(\displaystyle{ Ax}\) chociażby?)
-Z wyznaczeniem ekstremów korzystając z powyższych "klocków", które są sugerowane przez autora
Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstrema
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstr
Z tego co tu piszą wynika chyba że w obecnej postaci funkcja \(\displaystyle{ F(x,y)}\) nie może zostać zapisana jako forma kwadratowa ze względu na składnik \(\displaystyle{ 5x^y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 14 razy
Re: Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstr
Za bardzo uprościłem funkcję względem przykładu, poprawioneJanusz Tracz pisze:Z tego co tu piszą wynika chyba że w obecnej postaci funkcja \(\displaystyle{ F(x,y)}\) nie może zostać zapisana jako forma kwadratowa ze względu na składnik \(\displaystyle{ 5x^y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstrema
Zamiast \(\displaystyle{ y}\) w pierwszym składniku powinna występować \(\displaystyle{ 2.}\)
Postać wektorowo-macierzowa tej formy:
\(\displaystyle{ F(x,y) = \left [\begin{matrix}x&y \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}5&-1\\ -1&1 \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right] + \left [\begin{matrix}2&0 \end{matrix}\right] \left[\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right].}\)-- 8 maja 2018, o 23:54 --Nie wiem, po co skomplikowałeś zapis tej formy wprowadzając potęgi w nawiasach?
Wszystko jedno czy \(\displaystyle{ x_{1}:= x, \ \ x_{2}:= y.}\)
Postać wektorowo-macierzowa tej formy:
\(\displaystyle{ F(x,y) = \left [\begin{matrix}x&y \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}5&-1\\ -1&1 \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right] + \left [\begin{matrix}2&0 \end{matrix}\right] \left[\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right].}\)-- 8 maja 2018, o 23:54 --Nie wiem, po co skomplikowałeś zapis tej formy wprowadzając potęgi w nawiasach?
Wszystko jedno czy \(\displaystyle{ x_{1}:= x, \ \ x_{2}:= y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 14 razy
Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstrema
Tak czy siak, dziękuję za odpowiedź, a teraz bym prosił kilka słów wyjaśnienia jak dotrzeć do wynikujanusz47 pisze:Zamiast \(\displaystyle{ y}\) w pierwszym składniku powinna występować \(\displaystyle{ 2.}\)
Postać wektorowo-macierzowa tej formy:
\(\displaystyle{ F(x,y) = \left [\begin{matrix}x&y \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}5&-1\\ -1&1 \end{matrix}\right] \left [\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right] + \left [\begin{matrix}2&0 \end{matrix}\right] \left[\begin{matrix}x\\y \end{matrix}\right].}\)
-- 8 maja 2018, o 23:54 --
Nie wiem, po co skomplikowałeś zapis tej formy wprowadzając potęgi w nawiasach?
Wszystko jedno czy \(\displaystyle{ x_{1}:= x, \ \ x_{2}:= y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zapisz funkcję jako formę kwadratową i wyznacz jej ekstrema
Tak czy siak,
zbadaj określoność macierzy formy kwadratowej:
hesjanem lub sprowadzeniem do postaci kanonicznej.
zbadaj określoność macierzy formy kwadratowej:
hesjanem lub sprowadzeniem do postaci kanonicznej.